Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, A Haber'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

İşte Cumhurbaşkanı Sözücüsü Kalın'ın konuşmasından satırbaşları;

Rus tarafının önemsediği bir diğer konu ise Türk Akımı projesiydi. Burada bazı gecikmeler oldu. Bizden ziyade Rus tarafından kaynaklanan bazı gecikmeler oldu. Bir yanda Avrupa'nın bir enerji ihtiyacı var. Bu konuda da Sayın Cumhurbaşkanımız başlatılması için iradelerini iletti. Bir tanesi direkt bizim enerji ihtiyacımızı karşılayacak bir de Avrupa'nın enerji ihtiyacını karşılayacak. Bu bizim enerji kaynaklarımızın çeşitlendirilmesi anlamında da çok büyük önem taşıyor.

Biz NATO üyesi bir ülkeyiz ama NATO'dan beklediğimiz savunma sanayi desteğini şu ana kadar görmedik. ABD'lilerle konuştuğunuz zaman bir sürü şart sunuyorlar. Bunu kim üretiyorsa, kendi güvenliğimiz için bunu biz alırız.

"TÜRK-RUS ORTAK FONUNUN KURULMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Bir Türk-Rus ortak fonunun kurulması da çok önemli. İlk defa bununla ilgili bir adım atılacak. Türk-Rus ortak fonu oluşturulacak ve her konuda bir ortak yatırım fonu kurulacak. Bu anlamda da bu mutabakatın sağlanmış olması çok büyük önem taşıyor.

"CHARTER UÇUŞLAR YAKIN ZAMANDA BAŞLAYACAK"

Bir diğer konu ise vize konusuydu. Bununla ilgili çalışmalarlar da karara bağlandı. Tarifeli seferler bize gelen Rus turistlerin yüzde 5'ini taşıyor. Charter uçuşları da başlayacak ve Rus turist anlamında da hareketlenme olabilir. Rus tarafı charter uçuşların en kısa zamanda başlayacağını söyledi.

"TAM OLARAK NORMALLEŞME AYLAR İÇİNDE"

Bizim bir mektup trafiğimiz olmuştu, 24 Haziran'da o mektubu biz göndermiştik. 29 Haziran'da Sayın Putin arayarak hem mektup için teşekkür etti hem de ilişkilerin normelleşme çalışmaları başlamış oldu. Sayın Putin o gün ilişkilerin normalleşeceğini ilan etti. Bundan sonra da hızlı adımlar atılmaya başlandı. Bazı seferler başlatıldı, heyetler gidip gelmeye başladılar, Türk firmaları biraz daha rahatladı. 15 Temmuz'da darbe girişimiyle uğraşmak zorunda kaldık ama Ruslar da normalleşme süreçlerine devam etti. Ruslarla ilişkinin 24 Kasım'ın ötesine taşınması aylarla ölçülecek bir süre zarfıdır.

Kaynak: Birgun.net