Cumartesi Anneleri, 23 Nisan Çocuk Bayramı ve 24 Nisan Ermeni soykırımının 101. yıldönümü dolayısıyla katledilen çocuk ve Ermeni aydınları andı. Dünden bugüne inkar ve soykırım ile devlet katliamlarının sürdüğünü belirten kayıp yakınları, katledilen çocukları ve Ermeni aydınlarını unutmadıklarını, unutturmayacaklarını vurguladı.

Cumartesi Anneleri, 578. kez Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yaptı. 23 Nisan dolayısıyla gözaltına alınarak işkence ile katledilen 25 çocuk ile 24 Nisan Ermeni soykırımının yıldönümü dolayısı ile de İstanbul'dan gözaltına alınarak katledilen Ermeni aydınlar anıldı.

Katledilen çocuklar ile Ermeni aydınların resimleri yana yana konuldu, yakınları da ellerinde fotoğraflarla yan yana oturarak, acılarını paylaştı, devlet katliamlarını kınadı.

12 yaşında Dargeçit'teki evinden gözaltına alınan, işkence edilerek öldürüldükten sonra bedeni kaybedilen Davut Altınkaynak'ın dayısı Mecit Altınkaynak konuştu. "Bugün çocuk bayramı ama bizim çocuklarımıza bayram yok" diyen Altınkaynak, artık hiçbir çocuğun katledilmemesini istedi.

Ermeni soykırımının ardından ailesi Hollanda'ya sürgüne zorlanan Harout Palanjiyan söz aldı. Bir buçuk milyon Ermeni'nin katledildiğini hatırlatan Talanyan, kalanların ise bugün soykırımın inkarı koşullarında dünyanın dört bir yanında yaşamlarını devam etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Cumartesi Anneleri'ne ve soykırımı kınayan herkese teşekkür eden Talanyan, "Yalnız olmadığımızı hissediyoruz" dedi.

'MALESEF NEŞE DOLMUYOR İNSAN'
"Bugün 23 Nisan ama maalesef neşe dolmuyor insan" diyerek sözlerine başlayan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bölgede yaşanan katliamları hatırlattı, "Başbakan Davutoğlu, en kanlı tarihi kendi tarihine yazdı. O bu tarihle anılacak" dedi. Tanrıkulu Ceylan Önkol, Davut Altunkaynak ve katledilen tüm çocukların anısı önünde saygı ile eğitildiğini belirtti.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, bugün evlerin yakılmasının, insanların katledilmesinin sıradanlaştırıldığını söyledi, "Bu sıradanlaşma 101 yıl öncesinden başlıyor" dedi.

Devletin, soykırım üzerinden kendini var ettiğini belirten Paylan, "Ermeni aydınlarının mezarlarının olması umuduyla yaşıyoruz. Gelecek o günler, biliyoruz. Ama bunun için katillere katil demeliyiz, tarihle yüzleşmeliyiz" şeklinde konuştu. Artık çocukların öldürülmesine tahammül edemediklerini de vurgulayan Paylan, katliamların durmasını istedi.

Haftanın açıklamasını Maside Ocak okudu. 23 Nisan'ın, çok haklarının ayaklar altına alındığı bu topraklarda çocuk bayramı olarak kutlandığını belirten Ocak, bugün de meydanlarda, ekranlarda çocuklar üzerinden hamaset yapanlara seslendi: "Bu topraklarda ilkokul çağındaki çocuklar, devletin güvenlik güçlerince gözaltına alındı, orduya, emniyete ait binalarda vahşi işkencelerden geçirilen küçük bedenleri kaybedildi. Bu suçun işlenmesi hepimizin vergileriyle finanse edildi. Hamasete son verin; şiddet, istismar, ihmal ve her türlü tehlikelere karşı korunmak her çocuğun hakkıdır. Çocukların hakları ile birlikte yaşayacağı ortamı sağlama görevinizi yerine getirin. Hamasete son verin; gözaltında kaybedilen çocukların akıbetlerini açıklayın, onları kaybedenleri evrensel hukuka göre cezalandırın."

'SİZİ UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ'
Ocak, 23 Nisan dolayısıyla bir de bayramlar, şenlikler yerine işkencehanelere götürülen ve gözaltında kaybedilen çocuklara seslendi: "Sizi çocukların barışçıl ve demokratik bir ortamda, haklarıyla birlikte güven içinde büyüyeceği günlere ulaşma mücadelemizde yaşatacağız. Sizleri unutmadık, unutmayacağız."

24 Nisan 1915'de İstanbul'da İttihat ve Terakki hükümetinin İçişleri Bakanı Talat Bey'in emriyle düzenlenen operasyonda 250 Ermeni aydının evlerinden gözaltına alındığını, 158 kişilik grubun Çankırı'ya, 92 kişilik grubun ise at arabalarıyla Ayaş'a sevk edildiğini hatırlatan Ocak, aydınlardan 172'sinin jandarma ve polis eşliğinde ıssız vadi ve ormanlara götürülerek katledildiğini söyledi.

Ocak, "Devleti yönetenler 1915'ten günümüze olağanüstü koşullar ve olağanüstü dönemler diyerek; devlet şiddetine, ölümlere, gözaltında kaybetmelere, topyekun imhalara toplumsal rıza üretme politikasını sürdürdüler" dedi. 24 Nisan Ermeni soykırımı vesilesiyle bir kez daha şunları hatırlattı: "Bu toprakların bütün hakikatleri ile yüzleşip hesaplaşmadan; bütün farklılıkların eşdeğer de olduğu, demokratik bir sistem inşa ederek barışı güvence altına almadan, geçmiş suçların utancından ve gölgesinden kurtulamayacağız."

Maside Ocak, 101 yıl önce gözaltına alınarak katledilen Ermenilere ise "Tüm kayıplarımız gibi sizi de adalet, hakikat ve barış mücadelemizde yaşatacağız" diye seslendi.(ETHA)

Kaynak: Birgun.net