İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Bölümü Doç. Dr. Maşallah Baran, Dr. Miray Karakoyun, Dr. Yeliz Appak, hemşire Sevda Yalçınkaya ve hemşire Makbule Savurgan, çocukların yuttuğu yabancı cisimleri operasyonla çıkartıyor. Çocukların nefes borusu ile midelerinden çıkartılan anahtarlık, madeni para, saat pili, ataç, çengelli iğne ve çivi gibi objeleri gösteren Doç. Dr. Maşallah Baran, anne-babaların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

‘YEMEK BORUSUNU KÖMÜRE ÇEVİRİYOR’

Bu objelerden en tehlikelisinin piller olduğuna dikkat çeken Baran, şöyle konuştu: “Piller kimyasal mekanizmayla mukozayı yakıyor, özellikle yemek borusu çok duyarlı pillere, hele ki yeni takılmış bir pilse saatler içinde şahit olduğum birkaç vaka var, yemek borusunu kömür haline getirebiliyor. Söz konusu cisimlerin yutulması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Aldığımız oyuncakların mümkünse saat veya kalem piliyle çalışan ya da kolay çıkabilen cisimleri içermemesi gerekiyor. Eğer bunları alıyorsak ve çocuk oynuyorsa gözümüzün önünde oynamalı.”

6 AYDAN 2 YAŞINA KADAR

Çocukların 6 aydan sonra ağızlarıyla, dilleriyle ve tatla tanımaya başladıklarını söyleyen Baran, “Bu dönem 2 yaşına kadar gider. Bazen uzar. Bu uzamayı tetikleyen kansızlık gibi bazı etkenler var. Bu tanıma dönemi, bizim yabancı cisim yutmayla en çok karşılaştığımız dönem. Dünyayı tanımak adına çocukların eline verdiğimiz oyuncakların pilleri, ağza götürülüp kolaylıkla yutulabilir. Bazı durumlar ciddi şekilde hayatı tehdit edebilir hale gelebiliyor. Bunları tanımak için bizim en sık kullandığımız yöntem öykü. Aile bu yutma olayını gördüyse, farkına vardıysa veya şüphelendiyse bunu dinliyoruz. Genellikle yabancı cisimler ‘X’ ışınıyla görülebilir. Direk grafi ile metal ve ‘X’ ışınına duyarlı cisimleri rahatlıkla görebiliyoruz. Ama plastikleri göremiyoruz. Bu durumda oyuncağın bir parçasıyla yutulan parçayı anlamaya çalışıyoruz.”

‘EN ÇOK MADENİ PARA YUTULUYOR’

Hastaneye yabancı cisim yutma şikayetiyle getirilen çocuğun ilk etapta takip edildiğini, yaşına ve yuttuğu objenin özelliğine göre de müdahaleye karar verildiğini belirten Dr. Miray Karakoyun, “Madeni paralar çok sık yutulan cisimler arasında, 4-6 haftaya kadar midede ya da bağırsaktaysa bekleyebiliyoruz ancak yemek borusunda olan vakalarda yutulan yabancı cisim ne olursa olsun endoskopi işlemi yapıyoruz. İkili mıknatıs yutmalarına hemen müdahale ediyoruz” diye konuştu.

()

Kaynak: Birgun.net