Hüseyin Şimşek- [email protected]

İktidara yakınlığı ile bilinen bazı basın kuruluşları, güvenlik güçlerinin eylemlerde yakalanan 17 yaş altı çocukların gözaltı ve tutukluluk koşullarının ağırlaştırılmasına yönelik taleplerinin olduğunu öne sürdü. Yeni kanuni düzenlemelerin yapılmasının talep edildiği iddialarına hukukçu ve psikologlar tepki gösterdi.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Çocuk Komisyonu ile Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi sözcüsü avukat Hasan Erdoğan ve Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği üyesi psikolog Burcu Çolak, güvenlik güçlerinin taleplerini BirGün'e değerlendirdi.

Yetişkinlerle benzer koşullarda yargılanıyorlar

Çocukların mevcut yargılanma, gözaltı ve cezaevinde tutuklu bulunma süreçlerinin yetişkin bireylerle benzer koşullarda olduğuna dikkat çeken ÖHD Çocuk Komisyonu ile Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi sözcüsü avukat Hasan Erdoğan, yapılacak yeni düzenlemelerin çocukların şartlarının yetişkin bireylerden daha ağır olmasına sebebiyet vereceğini dile getirdi. Almanya ve Avusturya gibi Avrupa devletlerinde çocukların gençlik mahkemelerinde sosyologlar ve psikologlar eşliğinde işleme tabii tutulduklarını söyleyen Erdoğan, "Bir çok Avrupa devletinde çocuklar adalet sisteminin dışında tutuluyor. Gerçek mahkemelere çıkmıyorlar. Cezaevi yüzü görmüyorlar. Avrupa devletleri içerisinde çocuklara en ağır koşulları sağlayan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Bu şartların daha da ağırlaştırılması düşünülmemeli, aksine hafifletilmeli" dedi.

"İnsan hakkı ihlali ve ayrımcılık"

Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği üyesi psikolog Burcu Çolak, politik olaylara karışarak adalet sistemi içine giren çocukların adli süreçlerinin diğer adalet sistemi içindeki çocuklardan farklılaştırılmasının yeni bir insan hakları ihlal ve ayrımcılık alanı doğuracağını söyledi.

Çocukların yaşadıkları hak ihlalleri ve şiddet nedeniyle içinde bulunduğu, yaşadığı toplumun politik mücadelesine katılmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Çolak, şunları söyledi:

‘’Bu sürecin çocukların politik katılım hakkının ihlal edilmesinin, özgürlük mücadelelerinin terörize edilmesinin sürdürülmesi için hazırlanmaya çalışılan bir altyapı olduğu açıktır. Gözaltında kötü muameleye maruz kalan, ardından cezaevine giren çocukların, yaşam haklarının gasbı ile halihazırdan daha sağlıklı bir duruma gelmesi mümkün değil. Sosyal bilimciler çocukların kapalı alanlarda alıkonulmasının kişisel ve toplumsal olarak hiçbir ya-rarının olmadığını dünyaya anlatırken, çocukların adli süreçlerinin ağırlaştırılması tartışmalarının yapılması bilimden uzak bir tartışmadır. Politik çocukların gözaltı şartları politik olaylar dışındaki yaşıtlarından farklı işleyecek olursa devlet yeni bir çocukluk kurgusu tasarlamak ve yaptığı bu çocukluk ayrımını açıklamak zorundadır. Bu durumun açıklaması yoktur, bütün çocuklar aynı haklara sahiptir."


Kaynak: Birgun.net