Türkiye’nin Schengen uyumlu yeni pasaportlar için Avrupa Birliği’yle (AB) müzakerelere başlandığını duyurmasının ardından, şart koşulan ‘çipli pasaport’ların 1 Haziran’dan itibaren dağıtılacağı bildirildi.

AB ülkelerinin, Türkiye’ye Haziran sonundan itibaren Schengen bölgesinde vize muafiyeti sağlanması uygulamasına ‘askıya alma koşulu’ eklenmesini talep ettiği ortaya çıkmıştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise AB’nin Türkiye için vize muafiyetini uygulamaya koymaması halinde mülteci anlaşması kapsamındaki taahhütlere bağlıkalınmayacağını söylemişti.

Hürriyet’ten Uğur Ergan’ın haberine göre, mevcut pasaportlarla Schengen bölgesi ülkelerine vizesiz seyahat mümkün olmayacak. Ancak 1 Haziran’dan itibaren alınacak pasaportlarla vizesiz seyahat imkanı getirilecek. Bu pasaportların çiplerine AB’nin şart koştuğu biyometrik veriler (parmak izleri ve bazı kişisel veriler) yüklenmiş olacak. Yeni pasaportlarda fiziki bir değişiklik yer almazken, önceki pasaportlardan farklı olduğunu göstermek için kapak ön veya arka sayfasına bir işaret eklenme ihtimali üzerinde halen konuşuluyor.

PASAPORTLARI DEĞİŞTİRMEK İÇİN ÜCRET ÖDENECEK

Mevcut pasaportlarını yeni çipli pasaportla değiştirmek isteyenlerin ücret ödeyeceği belirtilirken, eski pasaportun kullanım süresi yeni pasaporta eklenecek. Geçerli süre harcı ödendiğinden yenileme için harç talep edilmeyecek. 1 Haziran’dan itibaren hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik pasaportların da çiplerine de biyometrik veriler eklenmeye başlanacak.

Kaynak: Birgun.net