Balkan müziğinin yaşayan divası olarak kabul edilen ve Çingenelerin kraliçesi olarak adlandırılan dünyaca ünlü Makedon şarkıcı-şarkı yazarı Esma Redzepova, 6 Mayıs akşamı Leyla Gencer Opera Sahnesi’nde Folk Masters müzisyenleriyle sahne alacak. Ortadoğu’dan Balkanlara birçok halk tarafından ve İstanbul’un birçok yerinde de baharın gelişinin kutlandığı ve dileklerin tutulduğu Hıdırellez şenlikleri çerçevesinde Esma Redzepova sevenlerinin karşısına çıkacak.

Çingene müziklerinin yanısıra Makedon ve Balkan halk şarkılarını da büyük bir başarıyla yorumlayan Redzepova, insan hakları ve insani yardım odaklı binlerce konsere imza attı. Ayrıca NPR’nin ‘en iyi 50 ses’i arasında yer aldı.
Redzepova'nın çok sevilen şarkısı “Çaye Şukariye” Ajda Pekkan tarafından ‘Olanlar Oldu Bana’ (Sevdim Sevilmedim) adıyla Türkçe olarak seslendirildi.

ESMA REDZEPOVA
Makedonya’nın Skopje şehrinde doğan Redzepova, 14 yaşındayken katıldığı bir radyo ses yarışmasını kazanmasıyla profesyonel müzik hayatına başlar. 10’dan fazla dilde şarkılar okuyan Esma 1960’ların başında Çingene müziğini tüm dünyaya sevdirir, tanıtır ve Çingeneler dışında da tüm dünyada geniş bir dinleyici kitlesine ulaşır.



İlk olarak 1976’da Hindistan’da katıldığı Dünya Roman Müzikleri festivalinde ‘Çingene Müziğinin Kraliçesi’ olarak anılır. 2000’de Moskova’da yüzyılın ozanı ve çingene şarkıcısı olarak ödüllendirilir. Eşi Stevo Teodosievski ile 30 ülkede sekiz binden fazla konser veren Esma Redzepova sanat hayatı boyunca 108 single, 20 albüm ve 6 filme imza atmıştır. Esma Redzepova Çingene kültürü, müziği ve çocuklar için birçok sosyal sorumluluk projesinde destekçi olarak yer alıp, bu alanlarda çalışmalar yapmaktadır.

FOLK MASTERS
Folk Masters'ın müzisyenleri, Esma Redzepova'nın daha önceki Queen of Gypsy Music orkestrasının müzisyenlerinden oluşuyor. Bugüne kadar Avrupa, Asya, Amerika, Avustralya’nın büyük salonlarında 300'den fazla konser veren Folk Masters grubu, Esma ve Stevo Teodosievski'nin geleneksel müzik geleneğini sürdürmeye devam ediyor. Grupta yer alan bazı sanatçılar ise şöyle; Akeordeonda Simeon Atanasov, trompette Filip Nunevski, gitarda Aleksandar Stamenkovski, basgitarda Nikola Mitrovikj ve bateride Safet Demirov

Kaynak: Birgun.net