Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül'ün bireysel başvuruları hakkında verdiği karar hakkındaki 'Tanımıyorum , saygı da duymuyorum' çıkışının yankıları sürüyor.

AKP sözcüleri ve yandaş yazarlar, Erdoğan'ın çıkışını meşrulaştırmaya çalışırken, muhalefet partileri ise bunun açık bir 'Anayasa ihlali' olduğunu dile getiriyor.

Peki Tayyip Erdoğan bu çıkışı neden yaptı?

Halk TV'de 'Medya Mahallesi' programını yapan Ayşenur Arslan, bu konuda Cumhuriyet tarihindeki bütün askeri müdahalelere şahitlik yapmış, Yassıada yargılamalarına avukat olarak katılan ve Meclis Başkanlığı dahil pek çok görevde bulunan 83 yaşındaki politikacı Hüsamettin Cindoruk'u ağırladı.

Cindoruk, Erdoğan'ın "Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımıyorum, saygı da duymuyorum" çıkışının perde arkasında başka nedenler olduğunu iddia etti.

"BU KARAR MAZERET OLDU, ASIL ÇIKIŞ KENDİSİ İÇİN"

Cindoruk, Erdoğan'ın Anayasa Mahkemsi'ni hedef alan çıkışının Can Dündar ve Erem Gül kararı için olmadığını, aslında kendisi ile ilgili bir tedbir almak amacıyla yapıldığını açıkladı.

CHP, HDP ve Vatan Partisi'nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hakkında Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunduğunu hatırlatan Hüsamettin Cindoruk, "Erdoğan aslında bu çıkışla Anayasa Mahkemesi'nin önümüzdeki dönemde kendisi hakkında vereceği kararı tanımayacağını şimdiden ilan etmiş oldu. Bu çıkışla Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını tartışmaya açarak ve hafifleterek, kendisi için bir savunma mevzisi oluşturdu.Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığının tarafsızlığını kaybettiğini hukuki bir karara bağlaması durumunda, Erdoğan 'Ben zaten Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını tanımadığımı açıklamıştım' diyecek" diyerek, Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'ni hedefe koymasının asıl nedeninin bu olduğunu savundu.

"ANAYASAYI İHLAL VATANA NETTİR"

Cumhurbaşkanlarının sadece 'Vatana ihanet' suçuylayargılanabildiğine dikkat çeken Hüsamettin Cindoruk, 27 MAyıs yargılamalarında Adnan Menderes'in 'Anayasayı ihlal' suçu ile yargılandığını hatırlatarak, "Bu kararların tamamına katılmasam da, ortada hukuki bir karar vardır. Anayasayı ihlal suçu 'vatana ihanet' suçudur. Ve bunun da cezası bellidir" dedi.

"ERDOĞAN KARARA UYACAKTIR"

Cindoruk, Erdoğan'ın 'Tanımıyorum' çıkışna rağmen Anayasa Mahkemesi'nden çıkan karara uyacağını belirterek "Ben onu gençliğinden beri tanırım. Bir Anadolu çocuğu tarafı vardır. Karara uyacağını düşünüyorum. Şimdi Can Dündar ve Erdem Gül kararına çok kızdığı için böyle söylemiş olabilir" dedi.

"HERKESİN BİLDİĞİ SIR OLMAZ"

Can Dündar ve Erdem Gül'ün devlet sırrını ifşa etmekle suçlanmasına da tepki gösteren Cindoruk, "Herkesin bildiği sır değildir. Devlet kendi sırrını korumakla yükümlüdür. Ancak TIR şoförünün ve o yükü yükleyen hamalların bile bildiği bir şey devlet sırrı değildir" dedi.


Kaynak: Birgun.net