BirGün yazarı, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastına dair açılan davanın 15'inci duruşması Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in çapraz sorgusuyla devam etti. Dinç, cinayetten 1 yıl önce Yasin Hayal'in Dink‘e yönelik "ses getirecek" eylem yapılacağı bilgisini İstanbul ve diğer illerin istihbarat birimlerine iki farklı raporla bildirdiğini söyledi. Dink cinayeti konusunda bazı şeylerin kasten örtüldüğünü belirten Dinç, cinayetin öngörüldüğünü ve cinayetin işlenmesine vesile kılarak başka noktaya varmak istendiğini ileri sürdü.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 2'si tutuklu 35 sanıklı davanın duruşmasında, tutuklu sanıklar eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer ve eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, tutuksuz sanıklar dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, dönemin Trabzon İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ve Erhan Tuncel hazır bulundu. Yasin Hayal, Ogün Samast ise tutuklu bulundukları cezaevinden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi ile duruşmaya katıldı.

12 Eylül 2006 tarihli evrakı sakladığı iddiasını da reddeden Engin Dinç, "Biz bu davayı aydınlatmak için 10 kişilik ekip oluşturduk. Bütün evrak ve dosyaları incelediler. 2007 de mahkemeye verilen ve bizim gizlediğimiz denilen raporu bulduk. Bu evrakı tekrar savcılığa verdik. Var olan evrakı saklamamız mümkün mü? " diyerek söz konusu evrakı tekrar mahkemeye sundu.

Yasin Hayal'in takip edilmediği iddialarını kabul etmeyen Dinç, Hayal’i cezaevinden çıktıktan sonra takibe aldıklarını, konuyla ilgili toplamda 46 tane yazışma yapıldığını belirti. Cinayetten 7 ay önce görevimden ayrıldığını belirten Dinç, “ Bu sırada düşünce ve niyet aşamasındaydı. Eylem aşamasına geçildiğini düşündüğümüzde bildiririz. Eğer biz Trabzon'da kalsaydık operasyonu yapardık diye düşünüyorum. Neden operasyon yapılmadığı konusu , bizden sonraki arkadaşların cevap vermesi gereken husustur” dedi.

‘Kasten öldürüldü!’

Dinç, Dink cinayetinin işleneceğine yönelik jandarmaya haber verip vermediklerine yönelik soruya çelişkili cevap verdi. Önce Jandarmaya haber vermediğini, ardından da hatırlamadığını söyledi. Hayal'e yönelik yapılan fiziki ve teknik takibe yönelik raporların imha edildiğini de iddia eden Dinç, bu hususu 2015 yılında fark ettiklerini ileri sürdü.

Kaynak: Birgun.net