Kendisine şiddet uygulayan ve fuhuşa sürükleyen kocasını öldürdüğü için cezaevinde olan Çilem Doğan’ın yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görülüyor. Saat 9.00’da başlayan duruşma öncesi Adliye binası arkasında basın açıklaması yapan kadınlar Çilem Doğan kocasını öldürmeseydi kendisinin öldürüleceğini belirterek meşru müdafaa hükümlerinin uygulanması gerektiğini söyledi.

Evrensel'de yer alan habere göre; basın açıklamasını okuyan Av. Cemre Topal, Çilem’in, Hasan Karabulut’un daha önce de defalarca yaptığı gibi fuhuşa zorlaması, üzerine kapıyı kilitlemesi, şiddet uygulamaya başlaması ve kendisini öldüreceğine dair yaşadığı yoğun korku neticesinde ölmemek için öldürmek zorunda kaldığını ifade etti. Meşru müdafa koşullarının son derece net olduğunu söyleyen Topal, maruz kaldığı erkek şiddetine karşı kendisini savunan Çilem’in bugün tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

Davanın müdahil avukatlarından Fatoş Hacıvelioğlu, hazırlanan iddianameye göre Çilem’in tahliye edilmesi gerektiğini ve öyle olmasını beklediklerini söyledi. Maktulün, çete, silahlı tehdit, uyuşturucu gibi 19 tane suç kaydının, Çilem’in olay günü yaşadığı paniğin, korkunun iddianameye geçtiğini ifade eden Hacıvelioğlu, Çilem’in tahliye edilmesi için gerekli tüm şartların oluştuğunu ifade etti.

KADINLARIN KORUNMADIĞI SİSTEMDE KADINLARIN KENDİSİNİ SAVUNMASI MEŞRU MÜDAFDIR
Bu dosyanın farklılığının erkeğin değil kadının sanık olması olduğunu ifade eden Av. Songül Yıldız, kadınları öldüren erkeklerin korunduğu davalarda olduğu gibi “tayt giydi, birine saat sordu” gibi sudan bir sebeple değil, gerçekten şiddete uğradığı ve yaşam hakkını koruduğu için davayı takip ettiklerini söyledi. Evde her gün şiddet gördüğü erkeğin kendisini öldüreceğini düşünmesinin gayet normal olduğunu söyleyen Yıldız,” bunu def etmek için müracaatlarda şikayetlerde bulunuyoruz. Devlet korumasında çok sayıda kadın öldürüldü. Çaresiz kaldığımız noktada kendimizi savunmak için uyguladığımız şiddet meşru müdafaadır” şeklinde konuştu. Kadınların korunamadığı, şiddete uğradığı erkek şiddetinin önlenemediği bir sistemde kadınların kendilerini savunmak için yaptığı her şeyin meşru müdafaa olduğunu ifade eden Yıldız, bunun hukuktaki karşılığının cezasızlık olduğunu söyledi.

BERTİNİ BEKLİYORUZ
Davayı izlemek için gelen kadınlardan Özlem Yalçınkaya, Türkiye’de kadın cinayetlerinin oranının geçmişe göre çok arttığını belirterek meşru müdafaa hakkını kullandığı için Çilem Doğan’ın beraatini istediklerini söyledi. Dünyaya geldikleri andan itibaren erkekler tarafından yok sayıldıklarını ifade eden Dilara Akköz, “Çilem’im yaşadıkları kolay şeyler değil. Devlet bugüne kadar hep erkekleri koruyan bir konumda oldu. Bedeni başka erkekler tarafından zorla sahip çıkılmaya zorlanmış. Bize düşen Çilem'i yüz binlerce kadına anlatmak” dedi.

Kaynak: Birgun.net