HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

Türkiye sınırındaki Kilis'in karşısında bulunan Çobanbey (El Rai) kasabası IŞİD tarafından yapılan saldırının ardından AKP’nin desteklediği cihatçı Sultan Murat Tugayları ve katliamcı Ahraruş Şam ile Feylak Eş-Şam'dan alındı. İki gün süren çatışmaların ardından çok sayıda IŞİD ve Sultan Murat Tugayları militanı öldürüldü, onlarca Sultan Murat Tugayı militanı da esir düştü. Kasabaya IŞİD tarafından 6 kez bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi.

Cerablus-Azez-Bab hattında kesinti olmaması için Çobanbey’e büyük önem veren IŞİD, yüz yirmi araçla kasabaya saldırdı. Sınır kapısını ele geçiren IŞİD'e karşı 30 kayıp veren Sultan Murat Tugayları'nda Fehim İsa'nın yönettiği yüz elli kişilik tümen Çobanbey'in dış mahallerinde çatışmayı sürdürüyor. Sultan Murat Tugayları'ndan edinilen bilgilere göre, IŞİD, ABD’nin kendisine karşı kullanılması için gönderilen çok sayıda silah, cephane ve arazi aracını da geri çekilme sırasında ele geçirdi.

ÖSO ve ABD de Cerablus'a saldırdı
Çobanbey'den geri çekilen Cihatçı gruplar, IŞİD'in elinde tuttuğu Cerablus'a saldırı düzenledi. ABD de Cerablus merkezine çok sayıda hava operasyonu düzenledi. Çevre köyleri ele geçirmek için operasyon başlatan ÖSO'ya bağlı cihatçı tugayların saldırıları sırasında IŞİD'in komutanlarından ismi “Deniz” kod adı Ebu Ali olan Türkiye vatandaşı bir kişinin de öldürüldüğü bildirildi.

***

Saray: ÖSO’culara desteğimiz sürecek

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın düzenlediği basın toplantısında çatışmaları değerlendirdi. Kalın, “Son olarak Çobanbey’in 11 Nisan’da IŞİD’in tekrar eline geçmesi yeni bir gelişme ama sahada çok dinamik bir durumun olduğunu ifade etmeliyiz” dedi. Her fırsatta cihatçı güçlere desteklerinin süreceğini ifade eden Kalın, sınır hattındaki planları ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Biz bu hat üzerinde YPG ve benzeri örgütlerin bulunmasına müsaade etmeyeceğimizi ifade ettik. Sahada IŞİD dışında, YPG ve benzerleri dışında bu bölgeyi kontrol altına alabilecek, güvenliği sağlayabilecek, herkesin güvenebileceği muhalif gruplar bulunmaktadır. Bu muhalif grupların burada konuşlanması bizim öncelikli tercihimizdir, zaten fiilen sahada yaşanan budur. Bu konuda iyi bir mesafe aldık, iyi bir işbirliği ortaya koyduğumuzu düşünüyoruz. Umarız Azez-Cerablus hattının tamamında, Halep’in kuzeyindeki bütün bölgede bu durumu inşa edecek ve garanti altına alacak çalışmayı etkin bir şekilde devam ettiririz.”

Halep operasyonuna karşı

Suriye rejiminin Rusya ile birlikte cihatçıların elinde olan Halep’e düzenlemeyi planladığı operasyonu yorumlayan Kalın “Bir taraftan ‘çatışmalar dursun’ diye bütün uluslararası toplumun katkısı ve desteği ile bir anlaşmaya varacaksınız ama öbür tarafta da Halep’te, İdlib’de, başka yerlerde ‘DAİŞ’e karşı mücadele ediyoruz’ bahanesi ile bu operasyonları devam ettireceksiniz. Operasyonun kabul edilmesi mümkün değil” diye konuştu.

‘Biz girmeyelim ÖSO girsin’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Suriye’nin batısındaki çatışmaların durmasının ardından IŞİD’in hakim olduğu bölgelere Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı güçlerin kaydırılabileceğini belirtti. Çavuşoğlu, “Özel kuvvetler bunları yönlendirebilir. İlave eğitimle bunları yönetebilecek kadrolar oluşturulabilir. Bizim ordumuzun girmesi yerine, kuzeybatı bölgesinden ÖSO, DAEŞ’e yönelik yerlere kaydırılabilir. İşin özü bu” dedi.


Kaynak: Birgun.net