BirGün Ankara

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlere yönelik düzenlediği seminerde “Materyalist Eğitimden Milli Eğitim Olmaz” konulu Milli Şuur Dergisi’ni dağıttığı yönündeki iddiaları Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a sordu.

“Eğitim dinsel referanslı tanımlanıyor”

CHP’li Yılmaz, Çankaya’da öğretmenlere yönelik düzenlenen seminerde dağıtılan Milli Şuur Dergisi’nin “Materyalist Eğitimden Milli Eğitim Olmaz” içeriğine sahip olduğunu, eğitim ve öğretim kavramlarının bilimsel tanımlamalar yerine dinsel referanslı tanımlamaya tabi tutulduğunun belirtti.

Yılmaz, dergide eğitim ve öğretimin, “İnsanın, yaratıldığı fıtratın muhafazası için doğumundan ölümüne kadar, İslam’ın temel esasları doğrultusunda itikatta, ilimde, akılda, din ve ahlakta, ibadet ve amelde, beden ve ruh sağlığında, sosyal hayatta, iktisatta, ekonomide, siyasette, hukukta hidayet, feraset, dirayet sahibi salih kimseler olarak yetiştirilmesi ve dünya ve ahiret saadeti için hazırlanması ilmi ve işidir” biçiminde tanımlandığını söyledi.

“Laiklik ilkesine aykırılık oluşturuyor”

Seminerin hangi tarihte gerçekleştirildiğini ve kaç öğretmenin katıldığını soran Yılmaz, öğretmenlere Milli Şuur Dergisi’nin dağıtıldığı iddialarının doğru olup olmadığını sordu.

Dağıtıma hangi kurum tarafından, hangi gerekçeyle izin verildiğinin açıklanmasını isteyen Yılmaz, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Bu derginin dağıtımı Talim ve Terbiye Kurulu’nun bilgisi dahilinde mi gerçekleştirilmiştir?

Bahsi geçen dergi herhangi bir kamu kurumunda ya da Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetlemekle yükümlü olduğu özel herhangi bir okul ya da dershanede dağıtılmış mıdır?

Söz konusu dergi kim ya da kimler tarafından basılmıştır? Derginin yönetiminde kimler bulunmaktadır?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlere dağıtımına karar verilen kitaplar hangi kriterlerle, kimler tarafından seçilmektedir?

Son 5 yılda öğretmenlere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim seminerlerinde kaç kitap dağıtılmıştır? Bu kitaplar hangileridir?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın teşkilat ve görevleri hakkındaki kanun hükmünde kararnameye göre, 430 sayılı Tevhidi Tedrisat Kanunu çerçevesinde görevleri düzenlenmiş olan Milli Eğitim Bakanlığı’nın laiklikle çelişen bir dergiyi öğretmenlere dağıtması Anayasa’nın laiklik ilkesine aykırılık oluşturmakta mıdır?

FETÖ darbe girişimi sonrası 21 binden fazla öğretmen açığa alınırken, diğer dini yapılanmalara zemin hazırlayabilecek bu tip kitapların dağıtılmasının gerekçesi nedir?”

Kaynak: Birgun.net