CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan meclis kürsüsünden “Türkiye’de demokrasinin ve özgürlüklerin en içten ve derinden yaşandığı kente, İzmir’e, davet ediyorum” diye seslenerek tüm milletvekillerini ‘İzmir Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’ne davet etti. Mali ve Orta Afrika Cumhuriyet’ne asker gönderdilmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi hakkında TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Mali’nin içinde bulunduğu çatışma ortamını aktararak, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin barış için gideceği Mali’de saldırılarla karşı karşıya kalma riskine dikkat çekerek hükümeti uyardı.

Dış politikada, cumhuriyetin ‘ihtiyat, denge, barış’ perspektifinden oluşan dış politikasına dönülmesi gerektiğini belirtti. Darbe girişimi ile hesaplaşmada yargı, stratejik düşünce ve ortak aklın önemine vurgu yapan Bakan, “İktidarı ve muhalefeti ile demokrasimizi birlikte güçlendirmeliyiz. Bu diyaloğa mecliste, darbe gecesi olduğu gibi, grubu bulunan tüm siyasi partileri dahil etmeliyiz” diye konuştu. İktidara özeleştiri çağrısı yapan Bakan, “Bugün Fetullahçı Terör Örgütü gider, yarın yerine aklını şeyhine, mürşidine kiraya vermiş, özgür düşünme ve karar alma yetisini yitirmiş bir başka tarikat, cemaat gelir ülkenin başına bela olur” ifadelerini kullandı. Bakan, “Darbecilere ve demokrasi düşmanlarına en büyük darbeyi vurmak üzere hepinizi İzmir’e, seçim bölgeme, Türkiye’de demokrasinin ve özgürlüklerin en içten ve derinden yaşandığı kente davet ediyorum” diyerek tüm milletvekillerini 4 Ağustos Perşembe Günü İzmir’de yapılacak olan mitinge davet etti.

‘KİMİN KİMİ VURDUĞU BELLİ DEĞİL’

Mali’nin coğrafi konumu ve içinde bulunduğu çatışma ortamına dikkat çekerek, ‘mehmetçik’ konusundaki hassasiyetleri ifade eden Bakan, “Hükümet, Mali’de olup bitenleri iyi analiz ederek askerimizin orada karşı karşıya kalabileceği riskleri iyi değerlendirmelidir. Ayrılıkçı grupların yanı sıra birçok cihatçı örgütün bulunduğu bölgede kimin kimi vurduğu belli değildir. Bölgede askeri bulunan Hollanda helikopterlerini geri çekiyor ve başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri de ek asker gönderme hususunda çekimser davranıyor. Mehmetçiğin barış için gittiği bir ülkede hak etmediği bir saldırı ile karşı karşıya kalması riski var” dedi.

İKTİDARA ÖZELEŞTİRİ ÇAĞRISI: FETÖ GİDER BAŞKA TARİKAT GELİR!

Darbe girişimi ve ardından yaşanılanlarla ilgili değerlendirmede bulunarak, ‘Biz bu noktaya nasıl geldik?’ diye soran Bakan, iktidara özeleştiri çağrısı yaparak, “Bir cemaat, tarikat örgütlenmesi ile devletin içine yerleştirilmiş ve bir örümcek ağı gibi tüm kritik devlet kadrolarını ele geçirmiş, ülkede kendi iktidarını kurarak demokrasiyi sona erdirmeyi düşünen darbecilerden bunun hesabını sorduktan sonra, ‘Bu yaşananlarda bizim sorumluluğumuz var mı?’ sorusunu kendimize sormazsak ve bir özeleştiri yapmazsak bulunduğumuz noktadan bir adım ileriye gidemeyiz. Bugün ülkemize bu derece zarar veren Fetullahçı Terör Örgütü gider, yarın yerine aklını şeyhine, mürşidine kiraya vermiş özgür düşünme ve karar alma yetisini yitirmiş bir başka tarikat, cemaat gelir ülkenin başına bela olur. Bu bakımdan öncelikle siyasi iktidar geriye doğru dönerek son 14 yılda attığı adımlara bakmalı, ülkedeki kutuplaşmanın artmasının, hukuk devletinin ve basın özgürlüğünün zayıflamasının, ülkede giderek artan otoriterleşmenin, parlamentoyu bypass eden çözüm süreçlerinin, ‘ne istediler de vermedik’ yaklaşımının bugün yaşananlarda etkisini sorgulamalıdır” şeklinde konuştu.

TÜM MİLLETVEKİLLERİNİ İZMİR MİTİNGİNE DAVET ETTİ

Tüm milletvekillerini 4 Ağustos’ta İzmir’de yapılacak olan Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’ne davet eden Bakan, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Darbecilere ve demokrasi düşmanlarına en büyük darbeyi vurmak üzere hepinizi İzmir’e, seçim bölgeme, Türkiye’de demokrasinin ve özgürlüklerin en içten ve derinden yaşandığı kente davet ediyorum. Gelin Darbeye karşı Cumhuriyet ve Demokrasi demek için 4 Ağustos Perşembe günü saat 19.30’da Gündoğdu Meydanı’nda buluşalım.”

Kaynak: Birgun.net