CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, Saray’a yapılması planlanan opera, bale ve kütüphane binasına ilişkin TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Erdem, önergesinde Sarayın bahçesine inşa edilecek dev yapılar için ayrılan 650 milyon TL'nin hangi kalemden karşılanacağı sordu.

Erdem, konuya ilişkin “Erdoğan’ın opera ilgisi sanattan değil, gösterişten kaynaklanıyor. Sanata ‘ucube’ diyen, kitap okumayıp ‘özetini okuyorum’ diyen birinin estetik değil tamamen pragmatik kaygıları olduğunu düşünüyorum. Önergemde de sordum, gerçekten merak ediyorum: Cumhurbaşkanı olduğu günden bu yana Erdoğan, ‘Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın tek bir etkinliğine katılmış mı acaba? Sanat Erdoğan’ın gösteriş ve lüks merakı için değil; toplum için vardır. Saray’a yapılacak opera binasına halk gidebilecek mi? Veya Milli Kütüphane’den Saray’a taşınacağı söylenen kitaplardan başta öğrenciler olmak üzere yurttaşlar faydalanabilecek mi? Sanmıyorum; Erdoğan’ın sanata ve kitaba değer veren nesillerle sıkıntısı olduğunu biliyoruz. Milyonlar işsizken, toplumun yarısı açlık sınırının altında bir gelirle yaşarken, sırf gösteriş olsun diye, Saray’ın ihtişamı artsın diye, yüzmilyonlarca TL’yi Saray’daki Zat’ın keyfi talepleri için ayırmak topluma karşı işlenmiş bir suçtur.” dedi.

CHP’li Erdem’in önergesinde şu sorular yer aldı:

1. ‘Sanat toplum için’ mi yoksa ‘sanat Erdoğan için’ midir?
2. Saray’a inşa edilecek binaların ihalesinin Rönesans Holding’e verildiği iddiaları doğru mudur?
3. Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı olduğu günden itibaren Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın kaç etkinliğine katılmıştır?
4. İnşa edilecek opera salonunda Uğur Işılak ve İsmail Türüt’ün “Saraydan Kız Kaçırma” operasını seslendireceği iddiaları doğru mudur?
5. Erdoğan’ın “Kitap okumuyorum, getirilen kitap özetlerine bakıyorum” beyanı çerçevesinde, Saray’a yapılacak kütüphane kitap özetlerinden mi oluşacaktır?
6. Milli Kütüphane’nin Saray’a taşınacağı iddiası doğru mudur? Taşınması durumunda, öğrenciler Saray’a rahatlıkla girebilecek midir?
7. İnşa edilecek opera ve kütüphane binasının maliyeti bütçenin hangi kaleminden karşılanacaktır?

Kaynak: Birgun.net