Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi veren CHP’li Zeynep Altıok, kültür politikalarının kültür hakkına dayandırıldığını, kültür hakkının ise en temel insan haklarından biri olduğunu vurguladı. Her insanın nasıl “eğitim hakkı”, “çalışma hakkı” varsa, bir de “kültür hakkı”nın olması gerektiğini belirten Altıok, kültüre erişimin seçkinlerin, varlıklı bir azınlığın ya da kültür uzmanlarının tekelinde bir lüks aracı olmaktan çıkartılıp kültürden herkesin yararlanması, kültürün demokratikleşmesi için devletin çalışması gerektiğini söyledi.

Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Serhan Ada’nın gündeme getirdiği Türkiye Kültür Politikaları Raporu’nun kamuoyuyla paylaşılmamasını eleştiren Altıok; “1986 yılından bu yana, 28 ülke kültür politikaları raporunu hazırlayarak Avrupa Konseyi'ne sundu. Halen, 28 ülkenin kültüre dair yaptığı çalışmaları, yasaları ve mevcut mevzuatın uygulanışını inceleyen raporlarına internet üzerinden erişilebiliyor. Türkiye ise bir kültür politikaları bilgi ve izleme sisteminin oluşturulması için 29. ülke olarak hazırlıklarını geçtiğimiz dönemde yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Türkiye Kültür Politikaları Ulusal Raporu” hazırlıkları sürdürüldü. Fakat Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu hazırlığı kamuoyuyla paylaşmadı. Kültüre erişimin temel bir insan hakkı olmasına rağmen Serhan Ada’nın da vurguladığı üzere “Türkiye Kültür Politikaları Ulusal Raporu” kamuoyundan gizlendi.” şeklinde konuştu.

Zeynep Altıok, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’ya yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti;

1. Avrupa Komisyonu’na sunulması gereken “Türkiye Kültür Politikaları Ulusal Raporu” tamamlanmış mıdır? Avrupa Komisyonu’na sunulmuş mudur?

2. Tamamlanmışsa ve sunulmuşsa eğer Türkiye Kültür Politikaları Ulusal Raporu nerededir?

3. Bu rapor kamuoyundan saklanmakta mıdır? Kamuoyuyla paylaşılmış mıdır? Kamuoyuyla paylaşılmamışsa eğer kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?

4. Bu çalışmayı kim veya kimler hazırlamıştır? Bu çalışma süresince sivil toplum örgütlerinden, akademisyenlerden görüş alınmış mıdır? Alınmışsa eğer kimlerden ve hangi kurumlardan alınmıştır?

Kaynak: Birgun.net