CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Anıtkabir'i ziyaret etmeyen Suudi Kralı Selman'a neden devlet nişanı verdiğini sordu.

Tanal'ın, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Meclis'e sunduğu soru önergesinde, "Bugüne kadar hiç bir Suudi Kralı, Ankara'ya yaptığı resmi ziyarette Anıtkabir'e ziyarette bulunmamıştır. Kral Abdulaziz de yaptığı ziyarette Anıtkabir'i ziyaret etmemiştir. Ülkemizin kurucu değeri olan Atatürk'e olan karşıtlığıyla bilinen Kral'ın kendi Anıtkabir'i ziyaret etmemesi ülkemize hakaret değil midir? Anıtkabir'i ziyaret etmeyen bir ülke liderine devlet nişanı ve madalya verilmesi doğru mudur? Anıtkabir'i ziyaret etmeyen Suudi Kralı'na neden devlet nişanı veriliyor?" diye sordu.

Tanal'ın, Meclis'e sunduğu soru önergesi şu şekilde:

Türkiye'de bulunan Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz El Suud'a, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından devlet nişanı verilmiştir. Bu bağlamda; 2933 Sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu'na göre; devlet nişanı, Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilmektedir. Devlet nişanı verilmeden önce Bakanlar Kurulu kararı alınmış mıdır? Varsa ne zaman alınmıştır?

Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz El Suud'a devlet nişanı verilmesinin nedenleri nelerdir?

5 Kasım 2013 tarihinde yapılan bir kanun değişikliği ile Cumhurbaşkanı tarafından verilen nişanlarda bulunan ‘TC' ibaresi ve ‘Atatürk' brövesinin çıkarılma gerekçeleri nelerdir?

2002 ila 2016 yılları arasında kimlere devlet nişanı ve madalya verilmiştir? Bunlar hangi tarihlerde kimler tarafından verilmiştir? Bugüne kadar da, hiçbir Suudi Kralı, Ankara'ya yaptığı resmi ziyarette Anıtkabir'e ziyarette bulunmamıştır. Kral Abdülaziz de yaptığı ziyarette Anıtkabir'i ziyaret etmemiştir. Ülkemizin kurucu değeri olan Atatürk'e olan karşıtlığıyla bilinen Kral'ın Anıtkabir'i ziyaret etmemesi ülkemize hakaret değil midir?

Anıtkabir'i ziyaret etmeyen bir ülke liderine devlet nişanı ve madalya verilmesi doğru mudur?

Kaynak: Birgun.net