CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cerablus operasyonunu ‘IŞİD ile sınırlı kalması ve uluslararası hukukun öngördüğü sınırlarda kalınması’ şartıyla desteklediği öğrenildi.

Milliyet'ten Meriç Tafolar'ın haberine göre, Kılıçdaroğlu dün partisinin MYK toplantısına başkanlık etti. Yaklaşık 2 saat süren toplantıda dün Sabah başlayan Cerablus operasyonu değerlendirildi. Milliyet’in aldığı bilgilere göre Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, operasyona ilişkin değerlendirmelerini Suriye’nin mevcut durumunu anlatan bir harita üzerinden yorumladı.

Operasyonun ne kadar süreceği, Türk askerinin orada kalıp kalmayacağı ve operasyonun Cerablus’tan sonra başka ilçe ya da kentlere sıçrayıp sıçramayacağı noktasında bilinmezler bulunduğuna dikkati çeken Yılmaz’ın, “Operasyon, Türkiye sınırının hemen altında bir Kürt koridoru oluşturulmasını engellemek amacıyla yapılıyor. Ancak Cerablus’un güneyinden geçen fiili bir koridor halihazırda oluşturulmuş durumda” ifadesini kullandı.

Yılmaz’ın muhaliflerin bölgeyi kontrol edebilecek bir sayısal üstünlüğü olmadığını, hükümetin desteklediği muhalifler ile PYD’nin ya da muhalifler ile Esad rejiminin karşı karşıya gelmesi durumunda nasıl bir yöntem izleneceği konusunda hazırlığı olup olmadığının bilinmediğine dikkati çektiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun ise bu noktada şu değerlendirmelerde bulunduğu öğrenildi:

‘Nedeni AKP’

“2013 yılının Aralık ayında bir basın toplantısı yapmıştım, haklı çıkmaktan yoruldum. Aralık 2013’te sadece IŞİD ile mücadele edecekseniz biz bu tezkereye evet deriz demiştim. Ama amaçları IŞİD ile mücadele etmek değildi. AKP’nin Suriye politikalarının ne kadar yanlış olduğu, CHP’nin ne kadar haklı olduğu bugün bir kez daha ortaya çıkıyor. Umarız Cerablus’ta başlatılan IŞİD ile mücadele; Türkiye’de Türkiye IŞİD’ine yönelik olarak da sürer. IŞİD’e yönelik mücadeleyi destekliyoruz. Ancak Türkiye, uluslararası hukukun öngördüğü kurallara uymalıdır. Türkiye, tüm komşularının toprak bütünlüğünü savunmalıdır. Türkiye’nin geldiği nokta AKP’nin politikalarının sonucudur. 2010 referandumuna da tek karşı çıkan bizdik. Bu referandumun ardından yargıya, orduya darbeciler yerleştiler. Türkiye’nin sınır kapılarının açılması, IŞİD’in orada var olmasının sebebi AKP hükümetinin izlediği politika çünkü o sınır kapıları kevgire döndü.”

Kılıçdaroğlu’nun operasyonun IŞİD ile sınırlı kalması ve uluslararası hukukun öngördüğü sınırlarda kalınması durumunda destek vereceklerini ifade ettiği öğrenildi.

Kılıçdaroğlu’nun önceki gün Gaziantep’teki temaslarına ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu, ailelerin acısını paylaştığı anlattığı belirtildi.

Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu, “Cilvegözü aydınlanmadı, Reyhanlı oldu. Reyhanlı aydınlanmadı, Niğde oldu. Niğde aydınlanmadı, Suruç oldu. Suruç aydınlanmadı, 10 Ekim oldu. 10 Ekim aydınlanmadı, İstanbul’daki katliamlar oldu. Onlar aydınlanmadı, Gaziantep oldu. Bu katliamın arkasındaki gerçek güçler bulunmalıdır” dedi.

Kaynak: Birgun.net