CHP Grup Başkanvekili Gök, İran'da idam cezasına çarptırılan Zencani'nin Türkiye'de üç bakana rüşvet dağıttığı iddiasıyla ilgili bilgi ve belgelerin temin edilmesi talebiyle TBMM Başkanlığı'na başvurdu.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM Başkanlığı'na verdiği dilekçede, ‘yeryüzünde fesat çıkarma’ suçlamasıyla İran’da suçlu bulunarak idam cezasına çarptırılan işadamı Babek Zencani’nin yargılama sürecindeki ifadelerine ilişkin basına yansıyan haberleri anımsattı.

‘TÜRK BAKANLARA RÜŞVET VERİP VERMEDİĞİ AYDINLATILSIN’

Bu haberlerde Zencani’nin Türkiye’deki ortakları aracılığı ile 137 milyonu üç bakana olmak üzere toplam 8.5 milyar dolar rüşvet dağıttığı bilgisinin yer aldığını vurgulayan Gök, şunları ifade etti:

"Bu bağlamda, İran’da gerçekleşen yargılamaya ilişkin bilgi ve belgelerin incelenmesi durumunda Türk bakanlara rüşvet verilip verilmediği konusunun aydınlatılabileceği anlaşılmaktadır. Anayasanın 100. TBMM İçtüzüğünün 107 ila 113. maddelerinde Meclis Soruşturmasına ilişkin düzenlemeler bulunmaktadır. Buna göre, başbakan veya bakanlar hakkında TBMM'nin üye tamsayısının en az onda birinin vereceği önerge ile soruşturma açılması istenebilir. Dolayısıyla bakanların rüşvet aldıklarına ilişkin belge ve bilgilere ulaşılması durumunda görev Yüce Meclisimizin olacaktır. TBMM’ye Anayasa ve İçtüzük tarafından verilen yetkinin kullanılması noktasındaki işleyişin önünü açmak konusunda Başkanlığınıza görev düştüğü değerlendirilmektedir."

‘BİLGİ VE BELGELER VEKİLLERİRİN İNCELEMESİNE SUNULSUN’

CHP'li Gök, başvuru dilekçesinde Türkiye ile İran arasında hukuki ve cezai konularında adli işbirliği anlaşmasının 3 Şubat 2010 tarihinde Ankara'da imzalandığını, 22 Şubat 2011 tarihinde de söz konusu anlaşmaya ilişkin kanunun onaylandığını anımsattı.

Gök, TBMM Başkanlığı'ndan Meclis Soruşturmasına ilişkin sürecin işletilebilmesi amacıyla, bu anlaşma ya da diğer uygun görülecek yollar işletilerek İran’daki yargılamaya ilişkin belge ve bilgilerin milletvekillerinin incelemesine sunulması için hukuki sürecin başlatılmasını istedi.

Kaynak: Birgun.net