İzmir'de CHP Konak İlçe örgütü, Türkiye'nin kitap okuma alışkanlığı kazandırılabilmesi için İzmirliler'i Tarihi Saat Kulesi önünde kitap okumaya çağırdı.

CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak, yönetim kurulu üyeleri ve partililer tarihi Saat Kulesi önünde toplanan üzerinde Romalı Şair Ovedius'un 'Gençlerini kitapla beslemeyen toplumların sonu acıdır' sözünün yazılı olduğu pankart açtı. Pankartın önüne bağdaş kuran partililer kitap okudu. CHP Konak İlçe Başkanı Şakir Başak, yaptığı basın açılamasında Türkiye'deki kitap okuma oranının düşüklüğü ile ilgili rakamları hatırlattı. Türkiye'de günde ortalama 5 saat televizyon seyredilmesine karşın yılda sadece 6 kitap okunduğuna dikkat çeken Başak, şöyle dedi:

"Bazı raporlara göre Türkiye, kitap okumada dünya ülkeleri arasında 86'ncı sırada yer alıyor. Okumaya ayrılan zaman karşılaştırmasında bir Norveçli bizden 300, Amerikalı 210, İngiliz ve Japon ise 87 kat daha fazla zaman ayırıyor. Dünya ortalaması bile Türkiye'de bir kişinin okumaya ayırdığı zamanın 3 katından daha fazladır. Yılda basılan kitap sayısına göre; İsrail'de 1169, Almanya'da 1022, Japonya'da 600 kişiye 1 kitap, Türkiye'de ise 10 bin 600 kişiye 1 kitap düşüyor. Türkiye'de 6 vatandaşa yılda 1 kitap düşüyor. Türkiye'de 95 kişiye 1 kahve, 65 bin kişiye 1 kütüphane düşüyor. Kitap Türkiye'de ihtiyaç maddeleri sıralamasında 235. sırada."

Cep telefonu ve iletişim masraflarına ayda 213 lira ayıran bir ailenin kitaba yılda sadece 6.5 lira ayırdığını ifade eden CHP'li Başak, "Okuma yazmayı bilen tüm yurttaşlara okumayı öneriyorum. Allah'ın göndermiş olduğu yüce kitap bile 'oku' ile başlamaktadır. İlim ile ilgili Peygamberimiz 'İlim Çin'de ola alıp geliniz' , Hz. Ali, 'Bana bir harf öğretinin kırk yıl kölesi olurum' demiştir. Okuyan insan düşünür. Düşünen insan gelişir ve aydınlanır. Aydın insan aydınlatır" dedi. ()

Kaynak: Birgun.net