CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Bylock sistemi hakkında bir rapor hazırladı. Raporda, Bylock'un özellikleri hakkında bilgi verilirken, "Sadece ByLock kurmuş olmak, terör örgütü üyeliği için yeterli görülemez. Tek başına ByLock veya hukuka uygun olmayan deliller üzerinden suçlama yapılması, darbe girişiminde rolü olan gerçek FETÖ üyelerinin işine gelir, onların kurtuluş yolu haline gelebilir" denildi.

Habertürk'ten Ahmet Küçükün haberine göre yazılım sisteminin kullanımdan kaldırılması hakkında, programın yazılımcısı David Keynes'in açıklamalarına dikkat çekilen raporda şu ifadelere yer verildi: "1 milyon civarındaki 'beklenmedik sayıdaki' kullanıcının yüküyle başa çıkmakta zorlandığını, Orta Doğu kaynaklı zararlı trafiği önlemek amacıyla bu bölgeden gelen bağlantıları engellediğini, Bağlantı sorunları yaşayan kullanıcıların VPN (Sanal Özel Ağ) üzerinden bağlanmaları gerektiğini, ByLock++ adını verdiği yeni uygulama üzerinde çalıştığını açıklamıştır."

Raporda 1 milyon kişinin kullanmasına rağmen programın geri çekilmesinin dikkat çekici olduğu vurgulanırken, "Büyük bir iddiayla ortaya çıkan ve kısa sürede 1 milyona yakın kullanıcıya hizmet verdiği söylenen bir uygulamanın, kişisel çabayla sürdürülmesi ve finanse edilmesi, bu işin doğasına aykırıdır. Normal şartlarda ByLock’un bu alanda hizmet veren bir şirket tarafından satın alınması veya yatırımcı alarak büyüme yoluna gitmesi beklenirken, uygulama mağazalarından çekilmiş ve küçülmek amacıyla çeşitli teknik önlemler alındığı söylenmiştir. Bu durum sıradışıdır, dikkat çekicidir" denildi.

ByLock kullanıcılarının sadece 3'te 1'i gerçek kullanıcıymış

"HALA YÜKLENEBİLİR, KURULABİLİR"

Raporda Bylock'un teknoloji marketlerden kaldırıldığına dikkat çekilirken, uygulamanın halen bilgisayar üzerinden veya kullanıcının bilgisi dışında, dışarından yüklenebileceğini vurgulandı.

Raporda, "Uygulamanın Google Play ve Apple App Store’dan kaldırılması sonrasında, kurulum dosyaları birçok internet sitesinde yayımlanmaya devam etmiştir, halen indirip kurmak mümkündür. Nitekim Apple kullanıcı forumlarında uygulamayı bu yöntemle iPhone 6 cihazına kurmakta zorluk çeken birçok kişinin yardım talepleri, hatta kuruluma yardım edenlere maddi yardım vaatleri bulunmaktadır" ifadeleri dikkat çekti.

BYLOCK SORUŞTURMASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aksünger, raporun sonuç bölümünde, Bylock kullandığı iddiasıyla tutuklananların durumuna dikkat çekerek, "ByLock uygulaması, uzunca bir süre uygulama marketlerinde bulunduğu için, herkes tarafından kurulmuş olabilir. Ayrıca uzaktan yükleme yöntemiyle bazı kullanıcılara kendi iradeleri dışında kurulmuş olması da mümkündür" dedi.

"ByLock kurmuş olmak, terör örgütü üyeliği için yeterli görülemez" diyen Aksünger şu değerlendirmeleri yaptı:
"Tek başına ByLock veya hukuka uygun olmayan deliller üzerinden suçlama yapılması, darbe girişiminde rolü olan gerçek FETÖ üyelerinin işine gelir, onların kurtuluş yolu haline gelebilir.Medyada yer alan haberler, sızdırılmış veya servis edilmiş bilgiler üzerinden yapılmaktadır. Hükümet veya devlet kurumları tarafından inandırıcı açıklama ve bilgilendirme yapılmasını bekliyor ve yüksek sesle talep ediyoruz."

Kaynak: Birgun.net