HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

AKP’nin 316 imza ile TBMM’ye sunduğu Anayasa’ya dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin geçici bir madde eklenmesine ilişkin önerisi, muhalefeti böldü. CHP, teklifin bakanları da kapsayacak şekilde değiştirilmesi için ısrarcı olacak. Ancak değişiklik olmaması durumunda da teklife tüm eksiklerine rağmen “evet”‘ deme eğiliminde. HDP ise “demokrasi darbesi” olduğunu belirterek öneriye karşı tavrını sürdürüyor.

AKP’nin, Anayasa’ya geçici bir madde eklenmesini öngören teklifine göre düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte haklarında düzenlenen fezlekeler Adalet Bakanlığı, Başbakanlık ve TBMM Başkanlığına ulaşan milletvekilleri hakkında “yasama dokunulmazlığı”nı düzenleyen 83’üncü maddenin, “Milletvekili Meclis’in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” hükmü uygulanmayacak. Teklife göre bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalar, gereğinin yapılması amacıyla yetkili mercie iade edilecek.

Muhalefetten farklı sesler

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, AKP’nin önerisine ilişkin tutunacakları tavra ilişkin BirGün’e şu açıklamaları yaptı:

‘Bir dokunulmazlık ucubesi’

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: “AKP’nin tavrı, Ahmet Kaya’nın da dediği gibi nereden baksan tutarsızlık. Neden geçmişi, bugünü ve yarını kapsayan bir değişiklik yapmıyorlar? Bakanlara dokunmayan bir dokunulmazlık önerisi getiriyorlar. Herkes suçlandığı şeylerle ilgili yargılanmaya gidecekse, akla ilk olarak yargılanmayan dört eski bakan gelir. Saray’ın tavrının ağır basması üzerine, Bakanlara dokunmayan bir dokunulmazlık ucubesiyle karşı karşıyayız. Bir Başbakan hodri meydan diyorsa, önce kendi bakanları için söylemelidir. Başbakan bunlara dokunulmazlık zırhı veriyor. Ya dokunulmazlığa muhtaç olmayan kişileri Bakan yapsın ya da mahkemeden korkuyorsa bunun hesabını versin. Bizim önerimiz, dokunulmazlıklara Bakanların da eklenmesi şeklinde olacak.

Öneride bir takım sakıncalı durumlar mevcut. Milletvekillerine ait fezlekesi yazılmamış birçok suç olabilir. Aynı suçu işlemiş iki ayrı milletvekilinden fezlekesi olan ve olmayan olabilir. Milletvekillerinin savunma hakkını ihlal ediyor. AKP’nin seçim beyannamesi ile de çelişiyor. Bu teklifin geliştirilmesini istiyoruz. Kendi önerilerimizi sunacağız ama sonuçta TBMM’de bir AKP çoğunluğu var. Bu nedenle teklif olduğu gibi oylamaya gelirse, CHP tarihsel tutarlı tavrını sürdürerek, hiç dokunmamaktansa bu dosyalara bakılmasını doğru bulur. Yine de bu teklifin tutarlı bir hale gelmesini savunacağız.”

“Demokrasinin dokunulmazlığı oylanıyor”

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken: “AKP’nin önerisi, İçtüzüğe ve Anayasa’ya aykırı. Anayasa’yı askıya alıp geçici öneri ile ülkeyi yönetimini sürdürebileceğini göstermeye çalışıyor. Bu bir darbe zihniyetidir. Buna izin vermemiz mümkün değil. Oylanacak şey de milletvekillerinin dokunulmazlığı değil, Türkiye demokrasisinin dokunulmazlığıdır.

Bu düzenleme ile birlikte, Türkiye’deki mevcut demokrasi ile ilgili kırıntıları da ortadan kaldırarak, tamamen darbe rejimini ikame etmek istiyorlar. Dolayısıyla yapılacak oylama rejim değişikliğinin ön oylamasıdır. Bu teklifi, darbe sürecinin bir parçası olarak değerlendiriyoruz. Saray, TBMM’yi tamamen tasfiye etmek istiyor. Meclis’i Saray külliyesinin bir parçası haline getirmek istiyor. Buna izin veremeyiz.”

Kaynak: Birgun.net