15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kabinenin en önemli koltuklarından İçişleri Bakanlığı'nda yaşanan değişim siyaset kulislerinde büyük yankı yarattı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM'de yaptığı açıklamada ‘sürpriz' olarak nitelenen kabine değişikliğini değerlendirdi. Söz konusu değişikliğin açıklama yapılıncaya kadar kimse tarafından bilinmediğine dikkat çeken Gök, İçişleri Bakanlığı'na getirilen Süleyman Soylu'nun bile bu atama karşısında şaşkınlığını dile getirdiğini ifade etti.

'SIRA DIŞI BİR HADİSE'

İçişleri Bakanlığı'ndan ayrılan Efkan Ala'nın düne kadar bölge valiliği, Başbakanlık Müsteşarlığı, çözüm sürecinin aktörü olarak Cumhurbaşkanı'nın en yakınındaki kişilerden biri olduğunu anlatan CHP'li Gök, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu tablo içerisinde Efkan Ala'nın görevini bırakması, istifa etmesini gerektiren Türkiye'de çok önemli hadiseler oldu. Efkan Ala döneminde Türkiye'de patlamalar oldu bütün dünyanın dikkatle takip ettiği çok önemli olaylar yaşandı. CHP, bütün bu olaylarda Ala'nın istifasını istediği zaman buna gerek duyulmadığı ifade edildi. Ala hakkında verdiğimiz gensorular reddedildi. Efkan Ala korunmaya, himaye edilmeye devam edildi. Ancak dün yaşanan gelişmeler bize Efkan Ala'nın görevini bırakmasının sıra dışı bir hadise olduğunu gösteriyor. Olağan bir tablo ile karşı karşıya değiliz. Yani bugüne kadar en kanlı olaylar olduğu zamanlar Türkiye'de siyaseten sorumlu olarak istifa etmesi gereken Efkan Ala'nın yerini koruduğu bir süreçten sonra dün yaşadığımız hadise çok sıra dışı bir hadisedir.

'CUMHURBAŞKANI TALEP ETTİYSE DEVLET KİRİZİDİR'

Bu olayın çok çeşitli boyutu olduğunu görüyoruz. Elbette bu konuda kamuoyu çok net aydınlatılmalı. Nedir Efkan Ala'nın görevinden ayrılmasının gerekçesi. Eğer, Cumhurbaşkanı'nın isteği ile ayrılmışsa bu da ayrı bir krizdir. Yani Başbakan Binali Yıldırım'a tebliğ edilen bir talep mi olmuştur? Çünkü Bakanlar Kurulu toplantısı yapılacakken her şey normaldi. Bir anda bu gelişme yaşanmıştır. Bakanların hiç birinin haberi yoktur. Sayın Efkan Ala dün televizyonların karşısında açıklamalar yaparak kendi yaptıklarını anlatmaya çalışıyordu. Ne olmuştur? Başbakan'ın acaba bilgisi var mıdır bu işten? Başbakan eğer son anda Cumhurbaşkanı'nın talebi ile eğer böyle bir şey gerçekleştirmişse Türkiye çok ciddi bir devlet krizi yaşıyor. Olayın arkasındaki perdenin aydınlatılması Türkiye siyaseti açısından birebir önemlidir. Ne oluyor? Bizim bilmediğimiz neler dönüyor? 15 Temmuz gecesi deniliyor ki Efkan Ala'ya ulaşılamadı, FETÖ'ye karşı yeterli mücadele yapamıyor, gerekçe o mudur? Gerekçe buysa 81 ilin valisinin 74 tanesinin FETÖ'cu olduğunu ve 7 bin istihbarat görevlisinin 6 bin 500'ünün FETÖ'cu olduğunu söyleyen Efkan Ala bunu tek başına mı yapmıştır? Kimdir o kararnameleri beraber imzalayanlar? Onların sorumlulukları yok mudur? "

'DERE GEÇİLİRKEN AT DEĞİŞTİRİLMEZ DEMİŞLERDİ'

CHP'li Levent Gök, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında MİT ve Genelkurmay Başkanı üzerinde yürütülen tartışmalarda Cumhurbaşkanı'nın ‘Dere geçilirken at değiştirilmez' dediğini hatırlatarak, "Şimdi dereyi geçiyoruz ama atın boğulması söz konusu şu anda. Dere geçilirken at boğuluyor. Böyle bit tablo içerisinde olayı nereye oturtmamız gerekir" dedi. Önemli bir devlet krizinin yaşandığını vurgulayan Gök, "Bu krizin Efkan Ala neresindedir? Kendisiyle ilgili şüpheler mi vardır. Bu açıklamanın yapılması Efkan Ala açısından da önemlidir. Ne olmuştur? Yıllardan beri birinci derecede yakın olan bir İçişleri Bakanı niçin görevden alınmıştır? Bu azil midir, istifa mıdır? Eğer Cumhurbaşkanı'nın müdahalesi de Başbakan'dan bu talep edilmiş ve Efkan Ala istifa etmişse, Başbakan'ın da devre dışı bırakıldığı bir tablo ortadadır" diye konuştu.

'ŞİMDİ İSTİFA ETTİRİLİYORSA ALTINDA BAŞKA GEREKÇELER VARDIR'

Gök, bütün bunların açıklanması gerektiğini ifade ederek, "Muhatapları açıklasınlar. Nedir tablo? Efkan Ala'dan şüphelenen bir durum mu vardır, ne yapmıştır, hangi gerekçeyle görevi bırakması istenmiştir? En kanlı olayların olduğu zamanlarda istifa etmesi gerekirken etmeyen Efkan Ala şimdi istifa ettirilmek isteniyorsa altında çok daha başka gerekçeler vardır. Biz bu gerekçeleri bilmek ve sorgulamak istiyoruz" dedi.

'İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KENDİ GELENEKLERİNDEN GELMEYEN BİRİNE VERİLDİ'

CHP'li Levent Gök, AK Parti geleneğinden gelmeyen Süleyman Soylu'nun İçişleri Bakanlığı'na getirildiğini de belirterek, "Görülüyor ki kendi siyasi geleneklerinden gelen bir kişiye dahi güvenilemiyor. Ne yaşanıyor, Saray'da, Başbakanlık'ta, devlet kurumlarında hangi çatışma yaşanıyor ve Efkan Ala bunun neresinde? Biz bunu bilmek istiyoruz" diye konuştu. Gerekçelerin mutlaka ortaya konulması gerektiğini böyle bir tablonun Efkan Ala'yı da son derece cevaplandırılması zor sorularla karşı karşıya bırakacağını vurgulayan CHP'li Gök, şunları söyledi: "Yürütülen FETÖ soruşturmalarında Efkan Ala neyi yapmadı, neyi yapmak istemedi ya Efkan Ala işin neresindeydi soruları ortaya çıkar. Kamuoyu da bunu bilmek durumundadır. Bir karanlık ilişkiler ağı var, bu karanlık ilişkiler ağından çıkamadan bu olayı çözemeyiz. Derhal başbakanın, istifa eden bakanının gerekçelerini kamuoyu ile paylaşmaları gerekir. Çünkü kendi geleneklerinden bir kişiyi dere geçerken harcıyorlar, kendi geleneklerinden gelmeyen bir kişiyi İçişleri Bakanı yapıyorlar."

Kaynak: Birgun.net