SEBAHAT KARAKOYUN [email protected] @ssenyaprak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan ve AKP’nin ısrarı üzerine tavır değiştirerek parti adına heyet göndermek yerine Yenikapı’daki mitinge katılma kararı alması partide rahatsızlık yarattı.
Kılıçdaroğlu, daha önce kabul etmediği Yenikapı’daki mitinge katılma talebine partisinin dün yapılan olağanüstü MYK toplantısının ardından olumlu yanıt verdi. Eksik katılımla yapılan toplantıda mitinge katılma kararına karşı itirazlar da dile getirildi.

Böke açıkladı
Toplantının ardından bir açıklama yapan parti sözcüsü Selin Sayek Böke, “Darbe gecesi hangi gerekçeyle Meclis’te olduysak, Pazar günü de o gerekçeyle parti olarak Yenikapı’da olacaktık. Kamuoyunun yaptığı çağrılar dikkate alınarak MYK’mız detaylı bir değerlendirme yaptı, değerlendirme sonucunda Sayın Genel Başkanımızın mitinge katılmasına karar verilmiştir. 15 Temmuz’da neden Meclis’te isek, Pazar günü de aynı sebepten Yenikapı’da olacağız” dedi.

Öte yandan Kılıçdaroğlu’nun MYK’nin ardından Başbakan Binali Yıldırım’ı telefonla arayarak mitinge katılma kararanı ilettiği ve programla ilgili önerilerde bulunduğu belirtildi. Buna göre CHP Lideri mitingde ‘devlet protokolü’ istedi, alanda Mustafa Kemal Atatürk posterinden başka büyük poster olmamasını talep etti. Ayrıca, mitinge katılıma ikna etmek için 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de Kılıçdaroğlu’nu aradığı öğrenildi.

Sağlar: Sonucuna katlanır
Sosyal medyada tepki alan Yenikapı mitingine katılma kararı CHP içinde tepkilere neden oldu. Parti Meclisi Üyesi Fikri Sağlar, Kılıçdaroğlu’nun Yenikapı’daki mitinge katılmasının tıpkı Erdoğan’ın çağrısı üzerine 15 Temmuz’un ardından Kaçak Saray’a gidişi gibi yanlış olduğunu belirtti.

Sağlar, mitinge katılma kararına yönelik eleştirilerini şöyle dile getirdi:
“Bu kararın MYK tarafından alındığını söylüyorlar. Ancak ben şu anda saha çalışması yapıyorum. Tabanımızdan, parti örgütlerinden gelen bilgi mitinge katılmamak doğrultusunda. Orada bulunmak Recep Tayyip Erdoğan’ın bugüne kadar yaptıklarını meşrulaştırmak ve kendisini ‘darbe mağduru’ göstererek arkamıza saklanmasına izin vermek anlamına gelir. Bu kararın genel başkanın kendi inisiyatifiyle verdiği bir karar olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla sonucuna da kendisi katlanacaktır.”

Şeker: AKP teslim almaya çalışıyor
CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de, AKP’nin 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından “uzlaşma adı altında muhalefeti kendi istediği alana hapsetmeye ve teslim almaya” çalıştığını belirtti. Sol ve sosyal demokratların bir araya gelerek darbeye ve diktaya karşı bütün ülkeye önce İstanbul Taksim sonra da İzmir Gündoğdu Meydanı’ndan ses verdiğini anımsatan Şeker, Kılıçdaroğlu’nun Yenikapı mitingine katılması kararına yönelik eleştirilerini şöyle dile getirdi:
“Taksim’in ardından Kaçak Saray ziyareti, Gündoğdu mitinginden sonra Yenikapı’ya gitme kararı, siyasetin içinin boşaltılması, AKP’ye iktidarı kaybetme kaygılarına karşı destek sunma anlamına geliyor. Yıllardır uyguladığı politikalar AKP’nin ülkeyle ilgili bir kaygı duymadığını, onlar için asıl sorunun iktidardan uzaklaşma ve elde ettikleri ganimeti kaybetme korkusu olduğunu gösterdi. Tabii ki demokrasiden yana tavır koyacağız ama siyasi sorumlulardan hesap sormak boynumuzun borcu. Günah çıkarmalarıyla yetinmeyip siyasi sorumluların hukuk devleti önünde hesap vermesini sağlamak bizim görevimiz. 15 Temmuz darbe girişimine karşı, tüm siyasi partiler ortak bir tavırla karşı çıkmışken, Erdoğan’ın ve AKP’nin Kürt siyasetini dışlamaya yönelik politikalarını ısrarla sürdürmesi ülkeye fayda sağlamaz tam tersi ülkedeki ayrışmayı daha da artırır, derinleştirir. Halkın beklentisi CHP’nin bu süreçte kendisini istismar ettirmemesi”

Sarı: Kandırıldık mı diyecekler
CHP eski milletvekili Müslüm Sarı da bu dönemde herkesin bir sınavdan geçtiğine dikkati çekerek, “Yaşadığımız şeyler turnusol kağıdı görevi üstlenecek. Kimin sağa kimin sola savrulduğunu da göreceğiz. Yenikapı Mitingine katılma kararı da böyle. Baştan aşağıya yanlış bir karar. Erdoğan hem içeride, hem de küresel ölçekte konsolidasyon arayışında. Bu sürece altlık olmanın anlamı yok. Yarın sivil diktaya doğru adımların hızlandığına tanık olanlar ‘kandırıldık’ diye kervana mı katılacaklar. CHP, süratle Erdoğan’ın hegemonyasından kendini uzaklaştırmalıdır.

***

‘40 yıllık’ gerekçe: Kıbrıs Harekâtı

Alınan bilgiye göre Kılıçdaroğlu, MYK toplantısında önce üyelerin değerlendirmelerini sordu. Eksik katılımla yapılan toplantıda bazı MYK üyeleri, il ilçe başkanlıklarının merkez sağ kökenli seçmenlerden, işadamlarından ve bazı esnaf ve meslek odalarından mitinge katılım yönünde telefonlar geldiğini aktardıklarını belirtti.
Bazı üyelerin de mitinge katılmaya sıcak bakmadığını ifade ederek “Eğer gidecekseniz parlamenter demokratik sistemin güçlendirilmesi başta olmak üzere bu endişelerimizi ve kaygılarımızın altını bir kere daha çizmenizde yarar var” dediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun değerlendirmelerin ardından yaptığı konuşmada, “1974’te Kıbrıs Barış Harekâtı sürecinde ve 1989’da Bulgaristan’da Türk soydaşların zulüm çektiği süreçte bütün siyasi liderlerin katılımıyla mitingler gerçekleştirildi” hatırlatması yaptı. 15 Temmuz’dan sonra yaşanan sürecin de aynı şekilde değerlendirilmesi gereken bir süreç olduğunu savunan CHP lideri, “Aslında mitinge binlerce kişiden oluşan bir heyeti gönderme kararı almıştık ama ben gitmeyince sanki CHP olarak mitinge destek vermiyormuşuz gibi bir algı yaratılıyor. Bu sebeplerle meydanda tarihi bir görüntü verilecek olması önemli olacaktır” ifadesini kullandığı belirtildi.


***

Kılıçdaroğlu’ndan Yenikapı tweetleri

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yarın gerçekleşecek Yenikapı mitingiyle ilgili olarak Twitter hesabından mesajlar yayınladı. 7 Ağustos'ta Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne katılacağını belirten Kılıçdaroğlu, "Ülke birliğine kastedenlere karşı durabilmek darbeye verilecek en iyi cevaptır" yazdı. Kılıçdaroğlu'nun mesajları şu şekilde oldu: “Ülke birliğine kastedenlere karşı durabilmek darbeye verilebilecek en iyi cevaptır. 7 Ağustos’ta Demokrasi ve Şehitler Mitingi’nde olacağım.”

Kaynak: Birgun.net