CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın TBMM İnsan Hakları Komisyonu Cezaevi Alt Komisyonu'nun İspanya'ya yapacağı ziyarete ilişkin CHP'li komisyon üyeleriyle birlikte İnsan Hakları Komisyonu'na gönderdiği itiraz mektubunun karşılık bulduğu duyurularak, komisyonun İspanya gezisini iptal ettiği bildirildi.

CHP Basın Birimi'nden yapılan açıklamaya göre, komisyon üyeleri Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, İstanbul Milletvekilleri Mahmut Tanal, Gamze Akkuş İlgezdi, İzmir Milletvekili Zeynep Altıok ve Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, komisyonun önümüzdeki günlerde yapacağı İspanya gezisini turistik gezi olarak değerlendirip, geziye katılacakları Meclis imkanları ve milletin parasıyla gezmeye gitmekle eleştirdi.

'CEZAEVLERİNİ İNCELEMEK BAHANESİYLE İSPANYA'YA GİDİLMESİ TURİSTİK GEZİDİR'
Açıklamaya göre, Ağbaba'nın CHP'li komisyon üyeleriyle birlikte İnsan Hakları Komisyonu'na gönderdiği ziyarete ilişkin itiraz mektubu karşılık buldu ve İnsan Hakları Komisyonu İspanya gezisini iptal ettiğini bildirdi. CHP'li milletvekillerinin o itiraza ilişkin bilgi notu şöyle:

"Ceza İnfaz Kurumları Alt Komisyonu tarafından düzenlendiği belirtilen İspanya Cezaevlerini ziyaret programı, makamlarımıza 18.05.2016 tarihinde sözlü olarak bildirilmiştir. İspanya'ya yapılacak bu ziyaret kararının muhalefet partileri ile tartışılmadan, tarihi konusunda bizlerden fikir alınmadan, programlarımızın uygun olup olmadığı sorulmadan keyfi bir şekilde alınmış olması kabul edilebilir bir durum değildir. İnsan Hakları Komisyonunun demokratik teamüllere uygunsuz şekildeki tavrı, iktidar partisinin çoğunluk olmanın getirdiği güç ile demokratik değerleri yok sayması, Komisyonun çalışmalarına gölge düşürmüştür. Sözlü olarak haberi verilen bu karara, komisyon üyelerinin görüşü alınmaksızın karar verilmesi siyasi ahlaka uymamaktadır. Türkiye'nin dört bir yanındaki ceza infaz kurumlarından tarafımıza ve Komisyona her gün yüzlerce şikayet telefonu ve mektubu gelirken, cezaevlerinde birçok insan hakkı ihlali yaşandığı hali hazırda tespit edilirken, cezaevlerini incelemek bahanesi ile yaz aylarında İspanya'ya gidilmesi turistik bir gezidir. Komisyonun Türkiye'deki cezaevlerine ivedilikle ziyaretlerde bulunması ve insan hakları ihlallerini tespit etmesi gerekirken, İspanya'ya turistik bir gezi yapılacak olmasını kabul etmiyor, Komisyon Başkanlığını bu tutumundan dolayı kınadığımızı belirtiyoruz. Komisyon çalışmalarının demokratik katılıma uygun bir şekilde yürütülmesi hususunda Komisyon Başkanlığı olarak gereğinin yapılmasını arz ediyoruz"

Kaynak: Birgun.net