ÇHD tarafından açıklanan 6 maddelik eylem planında bugün (13. 09.2016) saat 13.30 itibariyle hukuki yollara başvurulacağı ancak bu yollarla da avukatların salıverilmemesi yahut yargıç karşısına çıkarılmaması halinde, saat 18:30'dan itibaren Antalya Cumhuriyet Meydanı'nda bu hukuka aykırılığa dikkat çekmek ve protesto etmek amacıyla oturma eylemine başlanacağı belirtildi.

ÇHD tarafından yapılan açıklamada avukatların hazırlık soruşturması işlemlerinden, gözaltı süresi içerisinde yapılması gerekli olanların (4.gün) sonunda zaten tamamlanmış olduğu ve ifadelerine başvurulmuş avukatların gözaltında tutulmaya devam edilmesinin ağır ve açık bir hukuka aykırılık olduğu ifade edildi.

"Bu tutum, yargıç karşısına çıkarılmaya ilişkin yasal ve tarihsel temel ilkenin (habeas corpus) pervasızca ihlalidir" denilen açıklamada eylem planı şöyle açıklandı:

Bugün saat 13.30'dan itibaren,

1. Haksız ve hukuka aykırı bir özgürlük kısıtlamasına dönüşmüş ihlalin tespiti için Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne tedbir talepli başvuruda bulunuyoruz,

2. Sorumluları hakkında Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, İç işleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu nezdinde şikayet dilekçeleri veriyoruz,

3. Adalet Bakanlığı ve Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı fax ve elektronik postalarına durumu ihbar, şikayet ve protesto eden bildirimler gönderiyoruz.

4. Adalet Bakanı, mümkün olmazsa bakan yardımcısı yahut müsteşarından randevu talep ediyoruz,

5. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Mersin, Gaziantep, Kocaeli Alanya ve Antalya şubelerimizin bulundukları illerde, bu durumu ve soruşturma makamlarının hukuka aykırı tutumunu protesto etmek üzere eylem ve etkinlikler organize ediyoruz.

6. Tüm bu girişimlerimize rağmen bugün müvekkil meslektaşımızın salıverilmemesi yahut yargıç karşısına çıkarılmaması halinde, saat 18:30'dan itibaren Antalya Cumhuriyet Meydanı'nda bu hukuka aykırılığa dikkat çekmek ve protesto etmek amacıyla oturma eylemine başlıyoruz.

Üyelerimize, meslektaşlarımıza ve dostlarımıza saygılarımızla duyururuz.

Kaynak: Birgun.net