HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

Diyarbakır Cezaevi’nde yaşanan firarın ardından cezaevlerindeki koşullar “Gizli Genelge”lerle ağırlaştırıldı. TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi CHP’li Sarıhan’ın hazırladığı rapora göre, Kırıkkale Cezaevi’nde ters kelepçe takılarak hastaneye götürülen mahkûmların sohbet saatleri de neredeyse yarı yarıya azaltıldı.

CHP’li milletvekillerini PKK’li mahkûmlarla görüşmekle suçlayan AKP’nin iki milletvekilinin de yer aldığı alt komisyon, Kırıkkale Cezaevi’nde PKK, Hizbullah, IŞİD, DHKP-C’li mahkûmlarla görüştü. TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi CHP’li Şenal Sarıhan, AKP Milletvekilleri Mehmet Metiner ile Fatma Benli ve HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan’la birlikte cezaevinde yaptıkları incelemeye ilişkin bir rapor hazırladı.

Önce “temizlik” sonra “gizli” genelge

Şenal Sarıhan, Diyarbakır L Tipi Cezaevi’nde yaşanan firarın ardından Kırıkkale F Tipi Cezaevi’ne “Gizli Genelge” geldiğini ifade etti. Rapora göre, daha önce “temizlik genelgesi” iddiasıyla boyları kısaltılan çekpas sopaları ve koğuşlardan toplanan temizlik kovaları bu kez de “Gizli Genelge” gerekçe gösterilerek mahkûmlardan alındı.

Hücrelere baskınlar düzenlendiğine dikkat çekilen raporda , mahkûmların anlatımlarına dayanılarak şu değerlendirmeler yer aldı:

“Ekmek kovası, su kovası, bulaşık ve çamaşır leğeni, plastik ayakkabılık, plastik tabure gibi eşyalar alınarak teke indirilmiş. Çekpasların sopaları yarıya indirilerek kullanım sorunu yaratılmış. Mahkumlar, üç kişinin kaldığı bir yerde özellikle giysi yıkanan çamaşır leğenlerinin ve yiyecek temizliğinde de kullanılan bulaşık leğenlerinin alınmış olmasının ciddi sağlık sorunları yaratacağından kaygı duyuyorlar.”

Sohbet saatleri azaltıldı

Raporda, Kırıkkale F Tipi’nde sohbet saatlerinin 10 saatten 6 saate indirildiği tespitine yer verilirken, mahkûmların kütüphaneye gitme isteklerinin reddedildiği belirtildi. Aile hekimin haftada 2 gün gelmesi nedeniyle ciddi sağlık sorunu yaşandığının kayedildği raporda, ceza ertelemesi isteyen kişiler hakkında Kırıkkale Hastanesi’nin objektif raporlar vermediği, hastaneye ve duruşmalara sevk sırasında ters kelepçe uygulamasının halen sürdüğü ifade edildi. Mahkûmlar, muayeneleri esnasında kelepçelerinin çıkarılmaması nedeniyle pek çok tutuklu ve hükümlünün muayene olmadan geldiğini belirterek, görüş saatlerinin 1 saatle sınırlı olduğunu, 15 kişi dahi gelse tek tek bu 1 saati kullanmak durumunda olduklarını dile getirdiler.

Mahkûmlar, “Resim atölyesine ve diğer etkinlik alanlarına götürülmediklerini, boya kalemi alınmadığını, oruç tutmakta olanlara yemeklerin erken verilmesi nedeniyle sıcak yemek verilmediğini, cezaevi ikinci müdürünün, infaz koruma memurlarından bazılarının ve Cezaevi öğretmenin kendilerine hakaret ettiklerini belirttiler.

Kaynak: Birgun.net