Perşembe günü yapılacak toplantı öncesi Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde (MGC) bir basın açıklaması yapan MERÇED üyeleri son yıllarda giderek artan kirli teknolojiye karşı olduklarını belirterek, Akdere’de termik santral istemediklerini ifade etti.

MERÇED Başkanı Sebahat Arslan burada yaptığı açıklamada Akdere Mahallesi'ne yapılacak termik santral ve 2. Akdere Çimento Fabrikası ile Türkiye'nin, Avrupa ve ABD'nin sanayi çöplüğü olacağını öne sürdü.
Tarım merkezi olan Silifke'deki bu yatırımın kirli olduğunu savunan Aslan, “termik santraller ve çimento fabrikaları kirli teknolojilerdir. Hava, toprak, gıda ve çevre kirliliğinin yanı sıra insan sağlığı açısından da ciddi tehlike oluşturan yatırımlardır. Projelerde, günlük 21 bin ton civarında kullanılacak kömür Güney Afrika'dan gelmektedir ve bu ülkenin kömürü zehirli olduğu gerekçesiyle AB ülkelerine girişi yasaktır. Bu kömürün yanması sonucunda başta Silifke, Gülnar ve Aydıncık olmak üzere bölgemize her yıl 110 bin ton kül, 15 bin ton karbon monoksit, 900 bin ton kükürt dioksit, 650 bin ton katı parçacıklar 520 bin ton azot oksit, 5 bin ton hidrokarbon, havamıza, suyumuza toprağımıza karışacaktır. Her gün binlerce ton zehirli atık, asit yağmuru olarak doğanın üzerine yağacaktır.” diye konuştu.

Zehirli gazlar kansere neden olacak
Yayılacak olan ağır metaller ve zehirli gazların, başta kanser olmak üzere birçok hastalığa neden olacağını iddia eden Aslan şöyle devam etti: “Akdere Çimento Fabrikası ve Termik Santrali, bölgemizde tarımı, turizmi ve hayvancılığı bitireceği de ortadadır. Ayrıca, uluslararası sözleşmelerle korunan Göksu Deltası, 1. derecede arkeolojik SİT bölgesi olan Hisardağı, Gedikdağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'na da büyük zarar verecektir. Bölgemizde yapımı planlanan çimento fabrikası ve termik santrali projelerine karşıyız. Yetkililerden halkın karşı olduğu yatırımlara izin vermemelerini istiyoruz. Çocuklarımızın geleceği ve bu tehlikeleri önlemek için herkesi birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz."

Kaynak: Birgun.net