ERSOY YAŞAR - [email protected] - @ersysr - www.otosafari.com - www.youtube.com/otosafari

Q SERİSİNİN EN YENİSİ

Audi, fuarda en yeni SUV modeli olan Q2’nin dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Q serisinin en küçüğü olan Q2, dört tekerlekten çekiş sistemine sahip ve Audi’nin en yeni bağlanabilirlik ve bilgi-eğlence teknolojilerini barındırıyor. Serinin üst modellerinde yer alan Audi sanal kokpit ve Head-up display’in yanı sıra, araçta bir dizi sürücü destek sistemi de standart olarak yer alıyor. Audi Cenevre’de ayrıca markanın sporcuları RS Q3 performance ve S4 Avant’ın da dünya prömiyerlerini gerçekleştirildi.

‘TAZELİK VE ENERJİ'

Citroën, Cenevre Otomobil Fuarı’nda “Enerji ve Tazelik” temasıyla yenilikçi ve konsept modellerini sergiliyor. Ayrıca geniş ailelerin ya da müzik gruplarının çok yönlü kullanımına uygun tasarlanan Citroën SpaceTourer, yüzde 100 elektrikli, cabrio E-Mehari ve özel donanımlı versiyonları ile C4 Cactus bulunuyor. Citroën standında ayrıca C1, Yeni Berlingo ve yeni C4 modelleri de sergileniyor.

İSMİNİ HAYRANLARI VERECEK

Dacia’nın Cenevre Otomobil Fuarı’ndaki standında Duster, Sandero, Logan, Logan MCV, Dokker ve Lodgy’nin limited-edition versiyonlarını oluşturan Duster Essential yer alıyor. Bu özel serinin ismi bölgesel olarak değişkenlik gösteriyor. Belirli ülkelerdeki isimlendirme işleminde, markanın sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta sayısı 3 milyonu geçen hayran topluluğu aktif biçimde rol oynayacak.

EGEA, FIAT STANDINDA

FCA Stil Merkezi ve Tofaş Ar-Ge tarafından geliştirilen ve EMEA (Avrupa-Ortadoğu-Afrika) Bölgesi’nde 40’tan fazla ülkede satılmak üzere Tofaş’ın Bursa fabrikasında üretilen Egea ailesi de bir arada ilk kez Cenevre’de sergilendi. Egea Sedan modelinin yanı sıra Hatchback ve Station Wagon karoserli versiyonları da Fiat standında yer aldı.

FORD'DAN YENİ ÜRÜN STRATEJİSİ

Ford, Cenevre’de lüks sınıftaki temsilcisi Vignale ailesinin genişleyen ürün portföyünü beğeniye sunarken, yüksek performanslı modellerini de sahneye çıkardı. Ford Performans markasıyla tüm hızıyla yenilikler sunmaya devam eden Ford, GT’nin yol ve yarış pistleri için olan modellerinin yanı sıra en güçlü seri üretim Fiesta ST200 modeliyle Cenevre’de yer alıyor. Ford, Avrupa’daki SUV atağının vazgeçilmez üyesi yeni Kuga’nın prömiyerini de fuarda gerçekleştirdi. Ford Vignale modelleri, markanın modern lüks vizyonunu temsil ederek yeni nesil SYNC3 gibi özel donanımlar ve teknolojileri bir arada topluyor.

İKİ KONSEPT LASTİKLE GELDİ

Goodyear, Cenevre’de iki yeni konsept lastiğini ve yeni ultra yüksek performans lastiğini tanıtıyor. Marka, yeni nesil otonom araçlar için geliştirdiği İntelliGrip, küre şeklinde olan 3 boyutlu Eagle-360’ı ve ultra yüksek performans yaz lastiği Eagle F1 Asymmetric 3’ü fuarda vitrine çıkardı. Telematik sistemler üreticisi Huf ile işbirliğiyle geliştirilen IntelliGrip konsept lastiği, özel tasarım sırt yapısı sayesinde, zemin ve hava koşullarını algılayarak, lastik basıncı ve sıcaklığı gibi değişkenleri takip edebiliyor.

HATCHBACK PROTOTİPİ DİKKAT ÇEKTİ

Honda, Cenevre Otomobil Fuarı’nda dünya tanıtımı yapılan Civic Hatchback prototipi olmak üzere Avrupa ürün gamının bir sonraki aşamasını sergiliyor. Tokyo Otomobil Fuarı’nda dünya tanıtımı yapılan hidrojen yakıt hücreli otomobil Clarity Fuel Cell’in ilk Avrupa gösterimi de Cenevre’de gerçekleşti. Japon üretici, fuarda Clarity Fuel Cell, NSX, Civic HB, Civic Tourer, Jazz, RA272 kod adlı Formula 1 aracı ve CFR1000L Africa Twin motosikleti ile de yer alıyor.

OTONOM OLANI 2017'DE TANITILACAK

Nissan Avrupa Başkanı Paul Willcox, Cenevre’de Qashqai’nin gelecek yıl markanın ilk otonom teknolojisine sahip modeli olacağını açıkladı. Nissan’ın İngiltere’deki Sunderland tesislerinde üretilen Qashqai, makyajla birlikte devreye alınacak olan ‘Piloted Drive 1.0’ özelliğiyle yoğun trafikli otoyollarda tek şeritli otonom sürüş imkanına sahip olacak. Markanın otonom sürüş teknolojisi 2016 yılı içinde ilk olarak Japonya pazarında ‘Pilot Drive 1.0’ adı altında satışa sunulurken, Avrupa pazarında ise yol demoları gerçekleştirilecek.

DÖRT YENİ SUV MODELİ TANITACAK

Peugeot, Cenevre’de yeni 2008 modelinin yanı sıra Traveller ve Traveller i-Lab konseptini de sergiledi. Traveller i-Lab dört adet bağımsız Alcantara koltuğun yer aldığı iç mekanda; her bir yolcuya 32 inçlik dokunmatik tablet üzerinden internet bağlantılı mobilite çözümlerine erişim, mobil cihaz şarj istasyonu, Bluetooth, USB girişi, sanal gerçeklik başlığı ve tüm cihazların birbiriyle bağlantı kurabileceği bir Wi-Fi hotspot gibi ekipmanlarla çözüm üretiyor. Peugeot, bu yıl dört yeni SUV modelinin daha lansmanını yapacak.

YENİ NESİL P ZERO TANITILIYOR

2015’te yılında gerçekleşen işbirlikleriyle beraber dünya genelinde toplam 2 bin 200 homologasyon adetine ulaşan Pirelli, Cenevre’de sergilenen Audi R8 Spyder, Ferrari GTC4 Lusso, Jaguar F-Pace, Lamborghini Centenario, Maserati Levante ve Mclaren 570s GT gibi modellerde orijinal ekipman olarak yer aldı. Pirelli’nin amiral gemisi ürünü olarak adlandırılan P Zero’nun en yeni nesli de Cenevre Motorshow’da tanıtılıyor.

İKİ DÜNYA PRÖMİYERİ DAHA

Renault, yeni Megane’ın hatchback, GT ve GT Line versiyonlarının lansmanının üzerinden yalnızca iki ay geçtikten sonra Cenevre’de yeni Megane Sport Tourer ve yeni Megane Sport Tourer GT’nin dünya prömiyerlerini gerçekleştiriyor. Elektrik motorlu otomobil Zoe’nin limited edition lüks versiyonu olan ZOE Swiss Edition da Renault standında yer alıyor. Otomobilin bu versiyonu Avrupa pazarında farklı isimlerle yer alacak.

İŞLEVSELLİK ÖNCELİKLİ AMAÇ

Subaru yeni XV Concept’i Cenevre’de gün yüzüne çıkardı. Marka, XV Concept’i yeni nesil ‘Dynamic X Solid’ tasarım felsefesini kompakt bir crossover modelde bir araya getiren konsept otomobili olarak tanımlıyor. XV Concept’te, markanın önceliklerinden biri olan işlevsellik alanında, gelişmiş aerodinamik katsayısı, başarılı yerden yükseklik değeri ve crossover modellerinde gerekli olan geniş bagaj bölmesi bulunuyor.

YENİ BALENO NİSAN'DA YOLLARDA

Japon otomobil üreticisi Suzuki, Yeni Baleno’nun Avrupa tanıtımı Cenevre’de gerçekleştirdi. Yılın ikinci yarısında Türkiye’de de satışa sunulması planlanan Baleno, B segmentinin en önemli modellerinden biri olmayı hedefliyor. Baleno’da, 1.0 litre ve 100 HP gücündeki Boosterjet motorun yanı sıra yeni nesil 1.2 litre hacmindeki atmosferik Dualjet motor da kullanılacak. Dualjet motor, sahip olduğu entegre motor destek ünitesi SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki) ile yakıt tüketimine ve performansa da katkıda bulunacak. Baleno, Hindistan’daki Maruti fabrikasında üretiliyor. Nisan’dan itibaren Avrupa’da yollara çıkmaya hazırlanan Baleno, 100’den fazla ülkede satışa sunulacak.

KONSEPT SERİ ÜRETİME GEÇİYOR

Toyota fuarda, Sakarya’daki fabrikasında üreteceği ve markanın yeni TNGA (Toyota Yeni Global Mimarisi) platformu üzerinde geliştirilen ‘Toyota C-HR’ modelinin dünya prömiyerini gerçekleştirdi. İlk olarak 2014’te Paris ve 2015’te ise Frankfurt Motor Show’da tanıtılan otomobilin konsept versiyonu ile üretim versiyonu yaklaşık olarak benzer tasarıma sahip. C-HR ayrıca, Türkiye’de üretilecek ilk hibrit otomobil olma özelliğini de taşıyor. Toyota’nın bir başka dünya prömiyeri ise ticari araç segmentine sunulacak Proace için oldu. 3 gövde tipi seçeneğiyle çok amaçlı kullanıma hizmet eden araç, 5 farklı dizel motor ve manuel, multimode ile otomatik şanzıman seçenekleri ile sunuluyor.


Kaynak: Birgun.net