Gezi Direnişi'ne katıldığı için disiplin soruşturması geçirmiş olan YARSAV ve Yargıçlar Sendikası üyesi Hakim Tuncay Elarslan, 'FETÖ' soruşturması kapsamında meslekten ihraç edildi.

'FETÖ' olarak adlandırılan Gülen Cemaati'ne yönelik soruşturmalar bahanesiyle yıllarca cemaat yapılanmasıyla mücadele eden isimler de meslekten ihraç ediliyor.

Son olarak solcu ve muhalif kimliği ile bilinen Hakim Tuncay Elarslan'ın adı, HSYK’nın cemaat soruşturması kapsamında 2 bin 847 hakim ve savcıya yönelik hazırladığı ihraç listesinde yer aldı.

İleri'de yer alan habere göre, yıllarca yargıdaki cemaat yapılanmasıyla mücadele eden, 21 yıllık hakim olan Elarslan meslekten ihraç edilmesiyle emeklilik hakkı da dahil tüm özlük haklarını kaybetti ve mal varlığına (borcu ödenmekte olan bir araba) tedbir konuldu.

Konuyla ilgili İleri Haber’e konuşan Adalet için Hukukçular’dan Av. Özgür Urfa, "Suçluyla/suçsuzu ayırt etmeyen toptancı yaklaşım hem hak ihlallerini hem de ‘FETÖ’ üyelerinin aklanması tehlikesini barındırıyor" uyarısında bulundu.

Urfa, 2847 hakim ve savcının ihraç kararının hukuken sakatlıklarla dolu olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“HSYK'nın hakim/savcılarla ilgili ihraç karar metni, üyelik suçlamasıyla yargılanacak hakim/savcıların davalarının iddianame metni olacak şekilde yazılmış. İddianamenin çatısı hazır olduğuna göre bu kararı yargılamaların yakında başlayacağının işareti olarak okumak mümkün.

HSYK'nın resmi görevlendirmesiyle hizmet içi eğitime katılmanın ve dil eğitimine gönderilmenin ‘FETÖ’ üyeliğine delil sayılmasının izahı bulunmuyor. 2847 hakim/savcının ihraç kararı hukuken sakatlıklarla dolu.

Suçlamalar kimse hakkında şahsileştirilmemiş, toptancı bir yaklaşım sergilenmiş. Tek tek kişilerle ilgili somut delil ve suçlamalar belirtilmeksizin verilen bu karar AİHM'den ihlal olarak dönebilir. Acele verilen yüzeysel ve soyut suçlamalar içeren karar nedeniyle Fethullahçı olan hakim/savcılar bile ihlal kararı alabilirler.

Suçluyla/suçsuzu ayırt etmeyen toptancı yaklaşım hem hak ihlallerini hem de ‘FETÖ’ üyelerinin aklanması tehlikesini barındırıyor.”

Elarslan hakkında Sinop’ta Gezi Direnişi'ne katıldığı için disiplin, 2015 yılında Birleşik Haziran Hareketi tarafından yapılan laiklik eğitim konulu basın açıklamasına katıldığı iddiasıyla da 2 ayrı müfettiş soruşturması açılmıştı.

Kaynak: Birgun.net