HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün 10 Şubat'ta başlattığı güvenlik uygulamalarına karşı çıkan öğrenciler dün Cebeci Yerleşkesi’nde ‘’Özgürlük Buluşması’’ gerçekleştirdi. Fakülteleri dolaşarak eylemlerine başlayan öğrenciler, yerleşke dışına çıkarak basın açıklaması yaptı. Açıklamaya CHP milletvekilleri Veli Ağbaba, İlhan Cihaner, Aylin Nazlıaka, Ali Haydar Hakverdi, Onursal Adıgüzel ve HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş ile Mithat Sancar destek verdi.

Öğrenciler adına yapılan açıklamada, "Her gün üniversite girişinde polislerin tehditkar bakışları, sözlü tehditleri, gözaltıları ve tacizleriyle karşılaşıyoruz. Bu şartlar altındaki bir üniversitede ne bilimsel üretim sağlıklı bir şekilde yürütülebilir ne de özgür düşünce yeşerebilir. Erdoğan iktidarı, polisi Cebeci kampüsü üzerinde bir baskı unsuru olarak kullanmaya çalışıyor. Cebeci tarihi boyunca iktidarların hedefi oldu. Çünkü muhalifti, biat etmedi. Bugün de biat etmeyecek" denildi.

Açıklamanın ardından milletvekilleri ile yerleşkeye geri dönen öğrencilere, günlerde gerginlik yaşanmasına neden olan kimlik sorma uygulaması yapılmadı.

Öğrenciler, Siyasal Bilgiler Fakültesi önünde "açık kürsü" kurarak üniversitenin sorunlarının konuşulduğu bir forum düzenledi.

Forumda konuşan CHP'li Hakverdi, "Sizin canınız için çok korkuyorum. IŞİD katillerinin gözü burada. Bu uygulamalar eskiden sadece bizlere uygulanırdı ve saldırganlar rahatça okula girebilirdi. Bugün dışarıdan bir saldırı geldiğinde sizi de bizi de duman ederler. ‘Bakın biz engel olmaya çalıştık ama siz istemediniz’ diyecekler. Ancak ben sizin alacağınız her kararın arkasındayım. Bu okul kimsenin babasının malı değil. Bu okul ilericilerin, aydınların sosyalistlerindir. Yanınızda olmaya devam edeceğiz. Bu katillere karşı daha çok omuz omuza, yan yana olmak zorundayız" dedi.

Öğrenciler, Artvin Cerattepe'den Cizre'ye kadar iktidarın bütün baskılarını protesto ettikleri eylemlerini sloganlar, halaylar, horonlar eşliğinde tamamladı.

Kaynak: Birgun.net