Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı'nın araştırmasına göre; AB üyeliğine inanmayanlar yüzde 48'den 64'e çıktı.

Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı, 6'ncı 'Türk halkının AB'ye bakışı araştırması'nı tamamladı. Araştırmaya göre Türkiye'nin yüzde 64'ü AB'ye üye olunabileceğine inanmıyor. Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 48'di.

Araştırmaya göre, "Türkiye'nin AB'ye üyeliğinde en büyük engeli hangi ülke oluşturuyor?" sorusuna ise 2014 ve 2015'te olduğu gibi yüzde 56'lık bir kesim Almanya yanıtını verdi. Türkiye toplumuna göre, Türkiye'nin tam üyeliğine engel olarak gördüğü ikinci ülke ise yüzde 23'le Fransa oldu.

Norveç'te ateistlerin sayısı tanrıya inananların sayısını geçti

CNN Türk'ün haberine göre ankete katılanlar, AB üyeliği konusunda cumhurbaşkanı ile eski ve yeni başbakanlar Ahmet Davutoğlu ile Binali Yldırım'ın çalışmalarının yeterli olup olmadığı yönündeki soruya ise yüzde 38'lik bir kesim 'yeteri kadar çalışmıyor' yanıtını verirken, 'elinden geleni yapıyor' diyenler yüzde 15 olarak belirlendi.

Türkiye'nin AB dışında en önemli alternatifinin de sorulduğu araştırmada, yüzde 23'lük bir kesim Şangay İşbirliği'ni tercih etti. Yüzde 22 'bağımsız politika' yanıtı verirken, yüzde 18'lik bir kesim de Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin oluşturduğu BRICS ülkelerini önerdi.

Araştırmaya katılanların yüzde 56'sı Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı olmadığını belirtirken, üyelik önündeki en büyük sorunu yüzde 59'la islamofobi ve İslam düşmanlığına bağladı.

Araştırma İstanbul, Ankara ve İzmir'in de bulunduğu 10 ilde yaşayan bin 198 kişiyle yapıldı.

Kaynak: Birgun.net