Sinema tutkunları için Fransa’nın Cannes kentine doğru yolculuk başladı. Oscar ödüllerinden sonra en prestijli festival olarak gösterilen Cannes Film Festivali yarın başlıyor. Woody Allen’in ‘Cafe Society’ filmiyle açılışını yapacak olan festivalin bu yıl jüri başkanlığını Mad Max: Fury Road filmi ile 6 ödül birden alarak Oscar Ödülleri’ne damgasını vuran George Miller üstleniyor. Geçen yıl Coen Kardeşler’in yaptığı bu görevi devralan Miller’a jüride Hannibal dizisi ile ününe ün katan Mads Mikkelsen, Macar yönetmen Laszlo Nemes, yapımcı Katayoon Shahabi, yönetmen Arnaud Desplechin, aktris Kirsten Dunst, aktris Vanessa Paradis, yönetmen Valeria Golino, aktör Donald Sutherland eşlik edecek.

Festivalde kimler yok ki

22 Mayıs’a kadar sinema dünyasını ağırlayacak olan festivalde Altın Palmiye için adaylar arasında Pedro Almodovar, Ken Loach, Sean Penn, Xavier Dolan, Paul Verhoeven ve Dardenne Kardeşler gibi yönetmenlerin de filmlerinin bulunduğu 17 film ana kategoride Altın Palmiye için yarışacak.

Yarışma filmlerinin yanı sıra festivalde Steven Spielberg’in ‘The BFG’ ve Jodie Foster’ın ‘Money Monster’ filmleri de festivalin dikkat çekici programında yarışma dışı olarak gösterilecek.

Geçen yıl Fransız yönetmen Jacques Audiard imzalı ‘Dheepan’ filminin sahibi olduğu Altın Palmiye’yi Amerikan yapımı filmler 13 kez, Fransa 6, İtalya ise 5 kez kazandı. Altın Palmiye, 2014’te ise Yeni Zellandalı yönetmen Jane Campion’in jüri başkanlığında yönetmen Nuri Bilge Ceylan imzalı ‘Kış Uykusu’ filmiyle Türkiye’nin olmuştu.

Bu yıl yarışmada filmi olmayan Türkiye için bir başka heyecan var. Hakkı Görgülü’nün yönetmenliğini yaptığı ‘Gabra’ adlı film Cannes Film Festivali’nin kısa film kategorisinde gösterilmek üzere ‘Cannes Short Film Corner’a davet edildi.

Festivalin bu yıl yine dikkat çeken bir afişi de bulunuyor. Jean-Luc Godard’ın 1963 yapımı filmi ‘Nefret’ten esinlenilen afiş de, “Sinemanın tarihine saygı ve yeni görme, yaratma yöntemlerine çağrı” olarak tanımlandı.

******

Altın Palmiye için yarışacak filmler ve yönetmenleri

İşte festival yöneticileri tarafından 1869 film arasından, Altın Palmiye için yarışacak 17 filmin listesi:

1- ‘Agassi’, Park Chan-Wook

2- ‘American Honey’, Andrea Arnold

3- ‘Aquarius’, Kleber Mendonca Filho

4- ‘Bacalaureat’, Cristian Mungiu

5- ‘Elle’, Paul Verhoeven

6- ‘I, Daniel Blake’, Ken Loach

7- “It’s Only the End of the World”, Xavier Dolan

8- ‘Julieta’, Pedro Almodovar

9- ‘The Last Face’, Sean Penn

10- ‘Loving’, Jeff Nichols

11- ‘Ma Rosa’, Brilliante Mendoza

12- ‘The Neon Demon’, Nicolas Winding Refn

13- ‘Personal Shopper’, Olivier Assayas

14- ‘Rester Vertical’, Alain Guiraudie

15- ‘Sierra-Nevada’, Cristi Puiu

16- ‘Toni Erdmann’, Maren Ade

Kaynak: Birgun.net