ONUR EREM @onurerem

ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, önceki gün Müslüman Kardeşler’in (İhvan) ABD’de terör örgütü olarak tanımlanmasına yönelik bir tasarıyı kabul etti. Teksas’ın Cumhuriyetçi Senatörü Ted Cruz tarafından 3 Kasım 2015’te verilen tasarıda, Müslüman Kardeşler’in tarihi, ideolojisi ve düzenlediği silahlı saldırılar ayrıntılarıyla anlatılırken, bazı liderlerinin halihazırda ABD’de terörist olarak tanımlandığı hatırlatılıyor. Tasarıda, özetle şu ifadeler yer alıyor:

“Müslüman Kardeşler’in mottosunda ‘Bizim yasamız Kuran, yolumuz cihattır. Allah yolunda ölmek ise en büyük arzumuzdur’ gibi ifadeler yer almaktadır. Örgüt, İslam’ın doğasının domine edilemeyecek, aksine dünyayı domine edecek bir doğa olduğunu düşünmekte ve İslam’ı bütün dünyaya empoze etmeyi hedeflemektedir. Üyelerini silahlandıran ve onlara özenli bir silah eğitimi veren Müslüman Kardeşler Mısır’da en fazla şiddet uygulayan örgütlerdendir. 2013 yılında Kıpti Hristiyanlara saldırmış, kiliselerini, evlerini ve işyerlerini yakmıştır. Müslüman Kardeşler henüz ABD’de yasaklanmamış olsa da, liderleri geçmiş yıllarda ABD tarafından terörist ilan edilmiştir. Bu liderlerden bir kısmı aynı zamanda El Kaide üyesidir ve daha önce ABD’ye yönelik saldırılar düzenlemişlerdir. 2015’te resmi sitesi ikhwanonline.com üzerinden örgütün yeni bir döneme girdiğini ilan eden İhvan, 1940’lardan itibaren çeşitli ülkelerde gerçekleştirdikleri terör saldırılarını da olumlu bir dille sahiplenmiştir.Bütün bu nedenlerden ötürü Dışişleri Bakanlığı’nı Müslüman Kardeşler’i terör örgütü olarak tanımlamaya davet ediyoruz”.

ERDOĞAN'IN DOSTU DA VAR
Tasarıda Hamas’tan İslami Çağrı Komitesi’ne, El Kaide’den Enser el-Şeria’ya, Libya’daki cihatçılardan Taliban’a kadar pek çok cihatçı örgütün Müslüman Kardeşler ile bağlantısı anlatılıyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın “aile dostumuzdur” dediği El Kaide finansörü Yasin el-Kadı’nın Müslüman Kardeşler ile ilişkisi de tasarıda anlatılıyor. Tasarıya göre el-Kadı, Usame bin Ladin’in yeğeni Abdullah bin Ladin, Kuveyt Müslüman Kardeşleri lideri Tarık Swaidan ve Müslüman Kardeşler’in ABD’deki bankeri olarak bilinen Süleyman Biheyri ile birlikte bir şirket yönetiyor. Beytül Mal adlı bu şirket, “İslami yatırım kuruluşu” olarak faaliyet gösteriyor.

***

Müslüman Kardeşler ve terör listeleri

Müslüman Kardeşler’i terör örgütü sınıfına alan ilk ülke Rusya’ydı. İhvan, Çeçenistan başta olmak üzere Kuzey Kafkasya’da İslami bir rejim kurmak isteyen Kafkas Emirliği’ni desteklediği gerekçesiyle 2003 yılında Rusya’da yargı tarafından terör örgütü listesine alınmıştı.

Bir sonraki terör örgütü ilanı ise 10 yıl sonra gelecekti. 2013’ün Ekim’inde Suriye rejimi Müslüman Kardeşler’i terörist olarak ilan etti ve faaliyetlerini yasakladı. Ülkedeki Suriye Müslüman Kardeşleri ise 1964’te ayrıca yasaklanmıştı. Örgüt, bu yasaklama kararının ardından ülkede onyıllar içinde bir kısmı silahlı saldırı ve suikast olmak üzere pek çok eyleme imza atmıştı. Müslüman Kardeşler’in Mısır, Filistin ve Yemen gibi çeşitli ülkelerdeki kanatları ve ilişkili örgütleri de 1940’lardan itibaren yasaklanmıştı.

2013’ün Aralık ayında ise Sisi’nin yönetimindeki Mısır tarafından terör örgütü ilan edilen Müslüman Kardeşler, sonraki yıl Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirliği ve Kazakistan tarafından terör örgütü kapsamına alındı ve faaliyetleri yasaklandı.

***

Tasarı nasıl yürürlüğe girer?

ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu’nda kabul edilen tasarının yürürlüğe girmesi için uzun bir süreç gerekiyor:
Tasarı, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na gelecek. Meclis tasarıyı gündeme alırsa Genel Kurulda tasarı görüşülüp oylanacak.
Tasarı buradan da geçerse Senato’da ele alınacak.
Senato da kabul ederse yasa olarak imzalaması için ABD Başkanı Barack Obama’nın önüne gidecek.
Obama’nın tasarıyı veto etme hakkı bulunuyor. Eğer Obama veto etmeyip imzalarsa tasarı Dışişleri Bakanlığı’na gidecek.
Dışişleri Bakanlığı 60 gün içinde Müslüman Kardeşleri terör örgütü ilan edip etmemeye karar verecek.
Bu süreçlerden herhangi birinin gerçekleşmemesi halinde Müslüman Kardeşler terör örgütü listesine alınmayacak.

***

Türkiye’yi nasıl etkiler?

AKP’nin İhvan ile yakın ilişkileri, Türkiye’de iktidara gelmelerinden çok daha önceye dayanıyor. Öyle ki, Recep Tayyip Erdoğan, 1970’li yıllarda Müslüman Kardeşler’in uluslararası gençlik örgütü olan Dünya Müslüman Gençlik Teşkilatı’nın (WAMY) üyesiydi. Erdoğan, bu örgütün Suudi Arabistan’daki zirvesine de katılmıştı. AKP’nin 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurduğu İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği’ne WAMY’nin yanı sıra Türkiye’den MÜSİAD ve İHH gibi örgütler de üye olmuştu. AKP’nin İhvan ile ilişkisi o derece yakın ki, siyaset bilimci Fikret Başkaya, AKP’yi “Müslüman Kardeşler’in Türkiye versiyonu” olarak tanımlıyor. AKP, Arap Baharı’nın ardından Kuzey Afrika’dan Orta Doğu’ya kadar tüm Arap coğrafyasında uluslararası toplumun ve ülkedeki iktidarların tepkisine rağmen Müslüman Kardeşler’i desteklemeye devam etti. Libya ve Mısır’da hükümetlerin tepkisini çekmesine rağmen bu desteği sürdüren AKP’nin bu politikası nedeniyle Türkiye bölgedeki ülkelerle hem ekonomik hem de siyasi ilişkilerde büyük bir gerileme yaşadı.
ABD’nin Müslüman Kardeşler’i terör örgütü olarak tanıması, Türkiye’nin üzerinde zaten yüksek olan baskıyı daha da artıracak, hem de AKP’nin uluslararası partnerlerinden birinin daha güç kaybetmesi anlamına geleceği için Türkiye’nin bölgedeki ülkelerin iç işlerine müdahale etmesini zorlaştıracak.

Kaynak: Birgun.net