HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

Hükümetin “657 zırhını yok ederek’’ istediği personelin kamu kurumlarından atılmasına yönelik hazırladığı ‘Milli Güvenliği Tehdit Eden Örgüt ve Yapılarla İrtibatlı Kamu Çalışanları Hakkında’ başlıklı genelge dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun imzası ile yayımlanan genelgede “legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten yapılarla ilişki kuran kadrolu ve sözleşmeli personelin işten çıkarılacağı’’ bildirildi.

İhbarlar dikkate alınacak

Genelgede şu ifadelere yer verildi:

“Terör örgütleri veya legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten yapılarla ilişki kuran veya eylem birliği içerisinde olan, bu örgüt ve yapıların emir ve talimatlarıyla hareket eden, bu örgütlere yardım eden, kamu imkan ve kaynaklarını kullanan veya kullandıran, bu örgüt ve yapılarla mücadeleyi engelleyen ve bu örgüt veya propagandasını yapan kamu çalışanları hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde idari nitelikli işlemlerin yetkili amirler tarafından yapılacağı suç teşkil eden fiiller yönünden ise durumun ivedilikle adli mercilere bildirileceği belirtilecektir.”

‘Vasıflar da sıralandı’

Genelgede kamu çalışanlarının sahip olması gereken vasıflar da sıralandı. Dürüstlük, tarafsızlık ve Anayasa ile kanunlara bağlılık vasıflarının kamu personeli olunması için şart olduğu belirtilen genelgede ayrıca “Kamu çalışanları, devletin ve ülkenin menfaatlerini korumakla yükümlüdürler. Çalışanlar, kanunların suç saydığı eylemleri işlemek amacıyla kurulan örgüt veya yapılarla hiçbir şekilde ilişki içine giremez, bu yönde faaliyet gösteren herhangi bir harekete, gruplaşmaya, teşekküle veya derneğe katılamaz ya da bunlara yardım ve yataklık edemezler” ifadelerine yer verildi.

KESK: Mufalifleri hedef alacaklar

KESK Eş Başkanı Lami Özgen, kamu çalışanlarına yönelik bir cadı avının hedeflendiğini belirtti. Yapılan düzenlemenin 28 Şubat döneminin andıçlarına benzediğini ifade eden Özgen, “O dönem çıkarılan genelge ile bu genelgenin içeriği aynıdır. Çalışma hakkı Anayasa’ya aykırı bir şekilde hiç edilerek, AKP’ye karşı mücadele eden meslek örgütlerini tasfiye etmek istiyorlar. Bu başlı başına darbe zihniyetidir” dedi.

Genelge Anayasa’ya aykırı

Özgen, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Genelge, Anayasa’ya aykırıdır. Başbakanlık kendisini savcılık yerine koymuştur. Çalışanın kaderi, amirlerinin keyfi tutumuna kalmıştır. 12 Eylül darbe hukukuna ve 28 Şubat hukukuna karşı bütün baskılara ve gözaltılara rağmen direndik. Hukuksal anlamda ciddi bir mücadele yürüteceğimizi şimdiden duyuruyoruz.”

Kaynak: Birgun.net