Meclis Başkanı İsmail Kahraman, bazı milletvekilleri ve bakanların telefonlarında ByLock uygulamasının bulunduğu iddialarını reddetmedi. Kahraman, yeni yasama yılının hedefinin ‘yeni anayasa’ olması gerektiğini söyledi.

Kahraman, TBMM Tören Salonunda 26. Dönem 1. Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı düzenleyerek, Meclisin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

15 Temmuz’da yapılan darbe girişimini hatırlatarak sözlerine başlayan Kahraman, “Çok şükür, devletimiz dimdik ayakta. Bizi yıkacaklarını zanneden gafiller ise tıkıldıkları inlerinde hakettikleri cezalarını çekmeyi bekliyorlar” dedi.

Kahraman, Mecliste yapılan Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını da hatırlatarak, “İnancım ve temennim odur ki Meclisimiz bu dönemde yeni bir anayasa yapacak ve siyasi tarihimizde mümtaz bir yer edinecektir” ifadelerini kullandı.

Mevcut 1982 Anayasası’nın birçok kez değişikliğe uğrağını söyleyen Kahraman, “Böylesi insicamını ve bütünlüğünü kaybetmiş bir anayasa Türkiye’yi taşıyacak durumda değildir” diye konuştu. “Başta darbeci zihniyetin bütün izlerini taşıyan 12 Eylül Anayasası’nı değiştirmek temel gayemiz olmalıdır” dedi.

Önergeler yanıtsız

Meclis çalışmaları hakkında bilgi veren Kahraman, muhalefetin iktidarı denetlemesinin aracı olan soru önergelerinde cevap oranının yüzde 30’larda kaldığını ortaya koymuş oldu. Kahraman, “8 bin 469 yazılı, 563 sözlü soru önergesi verilmiştir. Yazılı soru önergelerinin 2 bin 767’si, sözlü soru önergelerinin de 51’i hükümetçe cevaplandırılmıştır” bilgisini verdi.

Kahraman reddetmedi!

Kahraman’ın açıklamasındaki en çarpıcı kısım ise Gülen Cemaati’yle ilgili bir soruya verdiği yanıt oluşturdu.

Gülen Cemaati mensuplarının haberleşmek için kullandığı ByLock adlı uygulamayı kullanan 20 bin kişinin daha deşifre edildiği, bazı milletvekilleri ve bakanların da bu listede olduğu iddia edilmişti. Bu iddiaların sorulması üzerine Kahraman, bu söylentiyi reddetmedi. Meclis Başkanı soruyu şöyle yanıtladı: “Ayıklanma zaten kendiliğinden olmakta, oluyor. ‘Organ reddi’ diye bir hadise var ya, bünye reddediyor zaten. İyi niyetle yola çıkmış olanlar ayrı.

‘Siyaset de dahil’

Dün Başbakanımız bu noktada açıklama yaptı. Bütün bu çalışmaların sonucunda ortaya çıkan tabloya rağmen hâlâ devam edenleri zaten toplum bir tarafa atacaktır, itecektir; siyaset de kurumlar da yargı da askeriye de siyaset de eğitim de buna dahildir. Zaten çıkan KHK’larda bu gözükmektedir.”

*****

‘Saygıyla karşılayacağız’

1 Ekim’deki yeni yasama yılı açılışıyla ilgili açıklama yapan CHP milletvekili Levent Gök, “Mecliste Cumhurbaşkanı’nı saygıyla karşılayacağız” dedi.

TBMM 26. Dönem 2. Yasama Yılı 1 Ekim Cumartesi günü başlayacak. İlk tören 14.00’te Atatürk Anıtı’nda gerçekleştirilecek, Genel Kurul ise saat 15.00’da toplanacak. TBMM Başkanı İsmail Kahraman birleşimi açmasının ardından sunuş konuşmasını yapacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Genel Kurul’a takdim edecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yasama yılı açış konuşmasını yapacak.

İlk açıklama CHP’den

Tartışmalı geçen bir yılın ardından muhalefet partilerinin Erdoğan’a yönelik takınacağı tavır merak konusuydu. Bu konuda ilk açıklama CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ten geldi. Gök, 1 Ekim’deki açılışa katılacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik tavırlarının ne olacağının sorulması üzerine, “Meclis’te Cumhurbaşkanı’nı saygıyla karşılayacağız” yanıtını verdi.

Ancak ANKA Haber Ajansının haberine göre ise; CHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ayakta karşılayacak. Erdoğan’ı alkışlamayacak olan CHP’li milletvekilleri, Erdoğan salondan çıkarken ayağa kalkmayacak.

Geçen yıl protesto edilmişti

Geçen yıl yapılan Meclis açılışı sert tartışmalara sahne olmuştu. Geçen yılki oturuma muhalefet partilerinin liderleri katılmamıştı. Erdoğan’ın salona girişi sırasında HDP’lilerin tamamı ve bir grup CHP ve MHP’li vekil ayağa kalkmamıştı. Ardından HDP’li vekiller Meclis salonunu terk ederken CHP’li vekiller de Erdoğan’ın çıkışı sırasında ayağa kalkmayarak tepkisini ortaya koymuştu. Erdoğan konuşmasını yaparken vekillerle karşılıklı söz dalaşına da girmişti.

Kaynak: Birgun.net