ÇAĞLAR BALLIKTAŞ

BES Genel Başkanı Fikret Aslan, 62 milyar TL’ye ulaşan savunma ve güvenlik bütçesinin genel bütçenin yüzde 11’ini oluşturduğunu bildirdi.

Aslan düzenlediği basın toplantısında, TBMM’de görüşmeleri süren 2016 yılı bütçesini eleştirdi.

Büyük bölümünü emekçilerin ödediği gelir vergisinin 86 milyar TL’den 99 milyar TL’ye yükseltildiğine dikkati çeken Aslan, “Dolaylı vergilerin oranının yüzde 70’lere ulaşması vergi yükünün 2016 yılında da emekçilerin sırtına yıkılacağını gösterirken, özellikle artan oranlı vergi dilimi uygulaması nedeniyle ücretlilerin gelirleri fiilen erimekte, yılbaşında yapılan ücret ve maaş zamları, yılın ikinci yarısından itibariyle artan oranlı vergi dilimi uygulaması ile fazlasıyla geri alınmaktadır. Ayrıca vergi yükünün daha çok düşük gelirli kesimler üzerinde yoğunlaşması sonucu mali yük artışları son derece dengesiz ve adaletsiz bölüşüme dönüşmüştür” dedi.

KAMU HİZMETLERİ AZALIYOR
Fikret Aslan 13 yıllık AKP iktidarı döneminde yapılan bütçelerin en belirgin özelliği halktan toplanan kamu kaynaklarının giderek artan oranda kamu hizmetleri dışındaki alanlara aktarılması olduğunu söyledi. Kamu hizmetlerine bütçeden ayrılan payın oransal olarak istikrarlı bir şekilde azaldığına dikkati çeken Aslan, 2002’de bütçeden kamu hizmetlerine yüzde 42,3 pay ayrıldığını, bu oranın 2016 bütçesinde yüzde 25’e kadar düşürüldüğünü söyledi.

Hükümetin istihdamsız büyüme stratejisi içinde olduğunu kaydeden Aslan, resmi işsizlik oranları uzun süredir yüzde 10’un üzerine olduğunu, genç işsiz oranın da yüzde 20’ye dayandığını anımsattı.

Maliye Bakanlığı’nı göreve çağıran Fikret Aslan, “Kaynaklar savaşa değil temel kamu hizmetlerinden tüm yurttaşların parasız olarak yararlanmasına ayrılmalıdır” dedi.

Kaynak: Birgun.net