AB Bakanı Bozkır, Avrupa Parlamentosu'nda oylanan ve kabul edilen Türkiye'nin Avrupa Birliği 2015 İlerleme Raporu'na ilişkin, "Maalesef şu ana kadar derdimizi anlatamadık. Bu şekilde yürürlüğe girerse bu raporu iade edeceğiz" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, muhabirinin, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) bugün oylanacak Türkiye'nin Avrupa Birliği 2015 İlerleme Raporu'na ilişkin sorularını yanıtladı.

Geçen yılki raporda 1915 olayları için soykırım nitelendirmesi yapıldığını, diğer iki unsurun ise reddedildiğini dile getiren Bozkır, yine de soykırım nitelemesi

sebebiyle raporu yok hükmünde kabul ettiklerini hatırlattı.

Bakan Bozkır, geçen yıl AP Türkiye Raportörü Kati Piri imzalı çıkan ve Türkiye'nin tepkisini çeken raporun bu yılki versiyonunda da yine 1915 olaylarından soykırım olarak bahsedildiğine dair bilgilerin geldiğinin hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu:

‘ÜMİDİMİZ OYLAMADA REDDİ YÖNÜNDE KARAR ÇIKMASI'

"Maalesef bu seneki raporun şu anki taslağında, yine 1915 olaylarını sözde soykırım olarak gören ifade yer alıyor. Ancak, tabii öğleden sonra oylaması yapılacak. Ümit ediyoruz ki, AP'deki aklıselim sahibi, Türkiye ile dostluğa önem veren ve bunun anlamsız olduğunu düşünen parlamenterler bunu reddedeceklerdir. Ve o zaman, raporun içinde birçok tenkit olmasına rağmen bunlarla ilgili olarak görüşürüz, yanlış bulduklarımızı izah ederiz, doğru bulduklarımızı yararlı tenkit olarak alır ve bu belgeyle önümüzdeki dönemde çalışırız. Ama bu üç unsur varsa bizim tarafımızdan geçersiz olacak. Merakla bekliyoruz. Ümidimiz de bu oylamada reddi yönünde bir karar çıkması."

AP raporlarının hiçbir bağlayıcı tarafı bulunmadığına işaret eden Bozkır, "Maalesef şu ana kadar bu derdimizi anlatamadık. Bu şekilde yürürlüğe girerse bu raporu iade edeceğiz" dedi.

Avrupa Parlamentosu, Bozkır'ın açıklamasından bir süre sonra oylamaya sunduğu ve Türkiye için çok sert ifadeler içeren 'Türkyie raporu'nu kabul etti. Raporun kabul edilmesinin ardından hükümetten gelecek açıklama merak ediliyor.

Kaynak: Birgun.net