İsviçre’de yapılan bir araştırma, ‘bilinen’ bir gerçeği bilimsel olarak da kanıtladı: Bir bardak bira, insanları daha sosyal hale getiriyor.

Basel kentindeki Üniversite Hastanesi’nde 60 kişi üzerinde yapılan araştırma boyunca katılımcılardan alkolsüz ve alkollü bira içmeleri istendi. Bu sırada katılımcılar yüz tanıma, empati ve cinsel uyarılma gibi bir dizi alanda testlere tabi tutuldu.

Sonuçlara göre, alkollü bira içen grupta başkalarıyla mutlu ve açık bir ortamda sohbet etme isteği arttı. Kadınlar arasında erkeklere kıyasla daha fazla artış tespit edildi. Buna göre bira, katılımcıların hem ‘mutlu yüzleri’ daha hızlı tanımasını sağladı, hem de duygusal empatiyi artırdı.

Araştırmada katılımcılara cinsel içerikli fotoğraflar da gösterilirken, alkolsüz bira içenler bu görselleri fazla ‘hoş’ bulmadığını söylerken, alkollü bira içenler fotoğrafları daha çok beğendi. Prof. Wim van den Brink, “Bu, alkolün sosyalleştirici etkisi olduğuna ve insanları daha mutlu, daha sosyal ve cinsellik konusunda daha az tutuk hale getirdiğine dair yaygın fikri teyit eden ilginç bir araştırma” dedi. Brink, kadınlarla erkekler arasındaki farklı sonuçların sosyo-kültürel sebepler kadar alkol alışkanlığı ve kandaki alkol oranı gibi fiziksel nedenlere de bağlı olabileceğini söyledi.

Psychopharmacology dergisinde yayımlanan araştırma Viyana’daki Nörofarmakoloji Kongresi’nde de sunulacak. (Kaynak: Gazete Duvar)

Kaynak: Birgun.net