CAN UĞUR / @canugur1987
[email protected]

İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri dünkü mezuniyet törenlerinde okul müdürleri Hikmet Konak’ı sırtlarını dönerek protesto etti. Kamuoyunda geniş yankı uyandıran protesto ile gündeme gelen öğrenciler 4 Mayıs tarihinde paylaştıkları bir bildiri ile tepkilerini, okulda yaşanan haksızlıkları ve yöneticilerin hukuksuzluklarını ‘karanlığı ve esareti gördük’ diyerek dile getirdi. Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından bir tanesi olan ve tarihinde birçok önemli ismi yetiştirmiş olan İstanbul Erkek Lisesi müdürü Hikmet Konar, AKP’nin eğitim alanında uygulamak istediği modeli İstanbul Erkek Lisesi’nde dayatmak istediği için öğrenciler tarafından ciddi tepkiyle karşılanıyor. Hikmet Konar’ın sosyal medya hesaplarından yazdıkları ise ‘AK Trolleri aratmayacak’ türden. Konar’a yönelik tepkilerin başında ise okulun sosyal dokusunu değiştirmek istemesi yatıyor. Bu konudaki iddialar ise oldukça çarpıcı.

Öğrenciler tarafından BirGün’e verilen bilgiye göre Konar, okuldaki konser ve sosyal etkinlikleri keyfi biçimde engellemek istiyor birçok yazar ve şaire ilginç tanımlamalar getiriyor. Bunlardan en garipleri ise, şair Küçük İskender ile yazar Emrah Serbes’le ilgili olanı. Hikmet Konar okula öğrenciler tarafından çağrılmak istenen Küçük İskender’i iddiaya göre ‘cinsel tercihleri’, yazar Emrah Serbes’i ise ‘sicili temiz olmadığı’ gerekçesiyle engelledi. Öğrencilerin tepkisinin ardından küçük İskender etkinliği okul yönetimine geri adım attırdı ve etkinlik gerçekleştirildi. Öğrencilerin etkinlikleri engellenirken okulda kutlu doğum etkinliği yaptırıldı.

İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri ise BirGün'e yaptıkları açıklamada eylemlerini anlattı.

Haksızlıklara karşı tepkilerini dile getirdiklerini söyleyen gençler şöyle konuştu: "Aylardır duyurmaya çalıştığımız haklı tepkimizi velilerimize aktarmak ve her fırsatta tepkimizi göstermek için yaptık. Bu kadar büyümesini beklemiyorduk ama sesimizi en gür şekilde duyurduğumuz için mutluyuz. Son olarak okul müdürümüzün de dediği gibi: "İstanbul Erkek Lisesi öğrencisi kime kaç not vereceğini çok iyi bilir." -Hikmet Konar

181’li ifadesi…

Öte yandan, protestonun en önemli nedenlerinden biri de ‘tanıdık bir isim.’ Öğrenciler ve veliler, bugün AKP’yi en açık savunan isimlerden olan, Davutoğlu’nun ‘sağ kolu’ diye bilinen Nuh Yılmaz’ın, yurtdışında okuyan kızını 2011 yılında okula hukuksuz biçimde kaydettirmek istemesine büyük tepki gösterdi. Öğrencilerin dün yoğun biçimde paylaşılan bildirilerinin başında geçen “181’liler” ifadesi bu sürece işaret ediyor. Metinde detaylandırılmayan 181’liler ifadesi gazeteci Nuh Yılmaz’ın ABD’de okuyan kızının 180 kontenjanlı İstanbul Erkek Lisesi’ne sınavsız olarak 181. Öğrenci statüsüyle kaydettirilmek istenmesine gönderme yapıyor. O dönem bu duruma veliler büyük tepki gösterirken ‘binbir zorlukla ve sınavla’ kendi çocuklarının kazandığı liseye siyasi nüfuzunu kullanarak kızını kaydeden Nuh Yılmaz’ın bu ‘hamlelerine’ dava açtı. Veliler tarafından açılan dava, velilerin lehine sonuçlanırken Nuh Yılmaz’ın kızının söz konusu okula kaydedilmesi hukuksuz bulundu. Bunun üzerine Nuh Yılmaz’ın kızı Kabataş Lisesi’ne ‘aynı formülle’ kaydoldu. Ancak olaylar bununla sınırlı kalmadı.

Görevden almalar

Aynı süreçte, okulda uzunca süredir görev yapan isimler görevlerinden istifa etmek zorunda bırakıldı. O isimlerden bir tanesi olan Atakan Alan, 2011 yılında Müdür Başyardımcılığı görevinden şu mesajı paylaşarak ayrıldı: “Hizmet sürem boyunca ‘keşke’ sözcüğünü kullanmamaya dikkat ettim ama ne yazık ki bu sözcüğü son anda ‘keşke kendi isteğimle görevden ayrılsaydım’ şeklinde kullanarak emekli olmaya karar verdim. önemli bir geçiş süreci yaşayan ülkemde her alanda varlığıyla güvenilir bir kale konumundaki okulumuzun yapısının bilinçli olarak değiştirilmek istenmesinin tedirginliğini yaşasam da inanıyorum ki planlamalar ne kadar güçlü olursa olsun sarı-siyah camiasının çağdaş, bilimsel, demokratik ve Atatürkçü ruhunu değiştirmeye yetmeyecektir. bu gönül rahatlığıyla hepinize saygı ve sevgilerimle veda ediyorum.”

***

Duyarlı öğrenciler

İstanbul Erkek Lisesi Öğrencileri BirGün’ün ortaya çıkardığı eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diye sahiplendiği Ensar Vakfı’ndaki çocuklara tecavüz skandalını okula astıkları pankartla protesto ettiler. Pankartta Almanca ‘Bir kereden bir şey olmaz’ yazılıydı. Öğrenciler, okul müdürü Hikmet Konar’ı da hazırladıkları bir karne ile ‘değerlendirdiler.’

***

HOCALARINA SAHİP ÇIKTILAR

İstanbul Erkek Lisesi’nde protestoların altında yatan bir diğer neden, Tarih öğretmeni Seyit Işık’ın “dine hakaret” ettiği iddiasıyla sürgün edilmesiydi. Öğrenciler, hocalarının keyfi sebeplerle sürgün edilmesine ‘Seyit Hoca yalnız değildir’ diyerek tepki göstermişti.

Kaynak: Birgun.net