Kamuoyunun dizilerle tanıdığı fakat önemli bir kesimin Yılmaz Güney ile çalıştığı filmlerden bildiği usta oyuncu Tuncel Kurtiz aramızdan ayrılalı 3 yıl oldu.

Usta bir sinema ve tiyatro sanatçısının olmasının yanı sıra Kurtiz gerçek bir mücadele insanıydı. Tuncel Kurtiz sesiyle devrimci marşlara, türkülere ve belgesellere de hayat verdi.

Yılmaz Güney'in en yakın arkadaşlarından biri olan Kurtiz, yaşamı boyunca Güney'e olan sevgisini hep dile getirdi.

Bavul dergisinin Eylül sayısında yer alan Tuncel Kurtiz dosyasında ustanın ilginç bir anısı yer alıyordu. Çamlıbel köyünde Kahveci Seyit Kaya aktarıyor: “Bir oyununda hacı karakterini canlandırıyordu Tuncel Hoca. Adamın biri oyundan sonra kalkıp, “Ya hacca gitseniz daha güzel oynanmaz mı bu karakter,” dedi. Tuncel hoca da kaldırdı kaşlarını bir baktı adama; “Katili oynuyorum ben, seni mi öldüreyim” dedi. Adam da kıpkırmızı oldu hiçbir şey diyemedi.”

***

TUNCEL KURTİZ KİMDİR?

Sanatçı Tuncel Kurtiz, 1 Şubat 1936'da Kocaeli'de, Selanik doğumlu bir Türk bürokrat baba ve Boşnak bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Bürokrat babasının görevi gereği ilkokulu sekiz farklı şehirde okuyarak bitirdi. Ortaokulu Edremit’te okudu. Yine farklı şehirlerde devam ettiği lise hayatını Haydarpaşa Lisesi’nde sonlandırdı. Üniversitede kısa bir süre hukuk fakültesinde, daha sonra ise filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okudu; ancak hiçbirinden mezun olmadı.

İlk işi, İETT’de ışık kontrolörlüğü oldu. Kendi ifadesiyle felsefe, sanat tarihi bölümlerine “biraz baktı”.
Oyunculuğa tiyatro ile başlayan Kurtiz, ilk olarak 1958 yılında, Haldun Dormen Tiyatrosu’nda sahne aldı. Yurt içi ve yurt dışında pek çok tiyatroda (A.B.D, Almanya, İsveç, Hollanda vs..) sahne alan başarılı oyuncu, Şeyh Bedrettin Destanı, Keşanlı Ali Destanı, Devr-i Süleyman gibi pek çok tiyatro oyununda rol aldı.

Sanatçı, Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı Sürü filminde oynadığı 'Hamo' rolüyle zirveye çıktı. 1981 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde en iyi senaryo ödülünü Nurettin Sezer ile birlikte kaleme aldığı Gül Hasan filminin senaryosuyla kazandı.

Kaynak: Birgun.net