KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

6/7 Eylül 1955’te yaşanan pogromun İstanbul’da bıraktığı izleri fotoğraflayan Patriklik Fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos'un arşivi bu yıl tekrar açılıyor, II. Cilt’te, yine Türkiye’de ilk kez yayımlanacak fotoğraflar tecavüz, evlere saldırılar ve papazlara yönelik şiddet anlatılarıyla bir araya geliyor.

6/7 Eylül 1955 yılında yaşanan pogromun İstanbul’da bıraktığı izleri Türkiye’de bugüne kadar yayımlanmamış fotoğraflarla 60. yıldönümünde bir araya getiren “Patriklik Fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos’un Objektifinden 6/7 Eylül 1955” kitabının bu sene II. Cilt’i “Hem Malınızı, Hem Canınızı!” okuyucuyla buluşuyor.

Patriklik fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos’un yaklaşık 1500 fotoğraflık arşivinden, 61. yıldönümüne özel olarak seçilen 61 özel fotoğraf, kızı Marina Kalumenos’un izni ve Ekümenik Patrik Bartholomeos’un yakınında bulunan isimlerden gazeteci-fotoğrafçı Nikolaos Manginas’ın katkılarıyla kitap haline dönüştürüldü.

Azınlık Vakıfları’nın ilk temsilcisi Laki Vingas’ın danışmanlığında, gazeteci Serdar Korucu tarafından hazırlanan kitapta 6/7 Eylül’le ilgili Türkiye’de bugüne kadar yayımlanmamış 61 fotoğraf yer alıyor.

Kiliseler ve mezarlıklar gibi dini mekânlardaki hasarı gözler önüne seren ilk cildin ardından ikinci kitap Rum toplumunun bireylerine odaklanıyor. Kitap okuyucusunu pogrom gecesi kilisede yaralanan iki din görevlisinin Türkiye’de ilk kez yayımlanan fotoğraflarıyla karşılıyor. Fotoğrafları çeken Dimitrios Kalumenos’un anlatıları eşliğinde… Ardındansa diğer kiliselerden İstanbul’un cadde ve sokaklarına uzanan din görevlilerine karşı başlatılan “av”ın izi sürülüyor. Dönemin tanıklarının bugüne kadar paylaştıkları anlatılar da fotoğraflarla birlikte yer alıyor.

Kitapta bir başka ilk ise haneye tecavüzlere ait fotoğraflar. Kırılan, bıçak izlerini üzerinde taşıyan kapılar… İçi boşaltılan dolaplar… Etrafa saçılan özel eşyalar… 6/7 Eylül gecesinin en az konuşulan konularından biri de bu fotoğraflara eşlik ediyor: Tecavüzler. Çocuklar ve kadınların hedef alındığı bu cinsel saldırı dalgası anlatılar üzerinden yansıtılıyor.

Kitapta ayrıca serinin ilk cildinin geçen sene 9 Eylül’de gerçekleştirilen tanıtımında Ekümenik Patrik Bartholomeos’un ve Nikolaos Manginas’ın konuşmaları da yer alıyor. Dönemin tanıklarının anlatılarının da fotoğraflara eşlik ettiği albüm alanında efsane fotoğrafçının Türkçe’de ve Türkiye’de yayımlanmış ikinci eseri olma özelliğini de taşıyor.

İstanbul Rum topluluğunun parçası kurucularının kişisel inisiyatifiyle 2011 yılında kurulan istos yayın tarafından yayımlanan kitap, okuyucuyu çok da uzak olmayan bir güne, çok da uzak olmayan bir coğrafyaya birlikte bakmaya davet ediyor.

Kaynak: Birgun.net