BURCU CANSU / [email protected]

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Ankara’da da büyük bir coşku ile kutlandı. Sıhhiye Meydanı’nın Ankara Valiliği tarafından yasaklanması nedeniyle, 1 Mayıs mitingi Kolej Meydanı’nda yapıldı. Türkiye'nin birçok ilinden 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için Ankara’ya gelen CHP'liler ve çeşitli sendikaların üyeleri de Kızılay Güvenpark önünde toplandı.

Karanfiller bırakıldı

1 Mayıs Tertip Komitesi, miting öncesi son 6 ayda saldırıların yaşandığı noktalara ve Gezi direnişinde katledilen Ethem Sarısülük’ün hayatını kaybettiği yere karanfiller bıraktı. Tertip komitesi üyeleri ilk olarak Güvenpark’ta saldırının yaşandığı yere ardından Ethem Sarısülük’ün vurulduğu noktaya, 10 Ekim katliamının yaşandığı Tren Garı önüne, askeri servis araçlarına saldırının gerçekleştiği Merasim Sokağa karanfiller bıraktı.

Her şeye rağmen coşkulu 1 Mayıs

Sık sık saldırıların odak noktası olan Ankara her şeye rağmen 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladı. DİSK, KESK, TMMOB ve Türk-İş'in Ankara Şubeleri ile Ankara Tabip Odası’nın oluşturduğu Ankara 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin yanı sıra Haziran Hareketi, Nar Kadın Dayanışması, EMEP, FKF, KP, LGBTİ, HDP, CHP, Halkevleri de mitinge katıldı.

Yoğun güvenlik önleminin dikkat çektiği mitingde zılgıtlar eşliğinde halaylar çekildi. 1 Mayıs Marşı’nı hep birlikte okuyan kitle, “Haramilerin Saltanatını Yıkalım” , “Ensar Yıkılsın, Tayyip Altında Kalsın”, “Bugün 1 Mayıs, Yarın Haziran” , “İş Kazalarına Ve İşçi Ölümlerine Son” sloganlarını attı. Kürtçe ve Türkçe “Güvenceli İş, güvenceli gelecek, barış, demokrasi ve özgürlük. Yaşasın 1 Mayıs” yazılı ana pankart arkasında yürüyen kitle, “Omuz ver haramilerin saltanatını yıkalım”, “Çocuklar vakıfta değil, okulda güzel”, “Barış, emek, özgürlük; yaşasın 1 Mayıs”, “Ucuz emek sömürüsüne son” , “İnadına barış” pankartlarını taşıdı. Ankara’da yaşanan bombalı saldırılarda yaşamını yitirenler ve devrim şehitleri adına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşmalar yapıldı.

1 Mayıs bizim bayramımızdır

1 Mayıs Tertip Komitesi adına yapılan ortak açıklamada şunlar kaydedildi: “İşçi sınıfı mücadelesine, halkların kardeşliğine, başka bir dünya başka bir Türkiye’ mümkün diyen ve ismini söyleyemediğimiz binlerce işçiye, emekçiye ve devrimciye, faşizme inat, selam olsun. 1 Mayıs ezilenlerin, dışlananların, yok sayılanların, yoksulların, işsizlerin, köle koşullarında insafsızca çalıştırılanların, mücadelelerini birleştirdikleri bir gündür. Bugün burada söyleyecek sözümüz söylemeye yüzümüz var. Bu alanda hep birlikte bir kez daha tekrar ediyoruz. İnsanca ve onurlu yaşayacak iş ve aş istiyoruz. Güvencesiz çalışma istemiyoruz. Sözleşmeli çalışmak istemiyoruz. Taşeron şirketleri istemiyoruz. Kiralık işçilik adı altında köleci çalışma düzeni istemiyoruz. Kıdem tazminatlarımızın gasp edilmesini istemiyoruz.”


Kaynak: Birgun.net