Ülkenin dört bir tarafından gelen binlerce yaşam savunucusu, Foça’ya bağlı Ilıpınar köyünde buluştu. “Kömürden kurtul geleceği kurtar” sloganlarıyla yürüyen yaşam savunucuları fosil yakıtlardan kurtulma çağrısı yaptı. Gölyüzü’ne yürüyen yaşam savunucularına milletvekilleri ve Belediye Başkanları da destek verdi.

‘FOSİL YAKIT ÇAĞI SONA ERDİ’

Evrensel'in haberine göre, Mitingde ortak açıklamayı Foça Çevre Platformundan Ezgi Tüfekçi yaptı. Tüfekçi, “Toplumsal refahımız, sağlığımız, temiz bir çevrede yaşama özgürlüğümüz feda edilirken, enerji ihtiyacı savıyla, yaşamımız ve geleceğimiz tehdit ediliyor. Oysa ki; fosil yakıt çağının sona erdiği artık apaçık ortada. Dünyanın başlıca kömür şirketleri artık kömürden kâr edemez halde, bir bir iflas ederken pek çok ülke, yeni termik santral projelerini tamamıyla rafa kaldırıp, götürüsü getirisinden fazla olan mevcut santrallerini de sonsuza dek kapatma kararı almaya başladı” dedi.

Aliağa, Zonguldak, Çanakkale, Konya, Muğla, Maraş, İskenderun, Bartın ve tüm Türkiye’nin, mevcut 21 kömürlü termik santrale eklenmesi planlanan 80’e yakın yeni santralin yarattığı tehditle karşı karşıya olduğunu söyleyen Tüfekçi, konuşmasına şöyle devam etti: “Kömür havamızı ve suyumuzu kirletirken hem güvensiz ve ucuz istihdam vaadiyle iş gücümüzü madenlere bağımlı kılıyor, hem de geri dönüşü olmayan iklim değişikliğine en büyük tehditlerden birini oluşturarak geleceğimizi tehlikeye atıyor. Bu santral ve madenler insanlığa ait kültür mirasları üzerine kuruluyor. Sokağımızda, mahallemizde kirli hava soluyor, termik santrallerin külüne, tozuna maruz kalıyoruz. Kömürlü termik santraller, küresel sıcaklık artışlarının geri dönülemez bir noktaya gelmesini tetikleyerek bizlerin ve çocuklarımızın yaşam hakkına set çekiyor.”

Tüfekçi, 80 yeni termik santral projesinin hayata geçmesi halinde doğacak tehlikelere şu sözlerle dikkat çekti: “Türkiye, en az 200 milyon ton sera gazı emisyonu ortaya çıkartarak hızla Dünya’nın emisyon şampiyonu ülkelerinden birine dönüşecek; küresel seviyede iklim değişikliğinden dolayı ortaya çıkan adaletsizliğe en fazla neden olan ülkelerden biri olacak. Artık yeter! Kömür başta olmak üzere fosil yakıtları merkeze alarak refah toplumuna ulaşmanın mümkün olmadığının bizler de Dünya’nın geri kalanı gibi farkındayız. Fosil yakıt çağı bitti: Dönüşümü başlatmanın şimdi tam sırası. İklim değişikliğinin sebep olduğu, gittikçe daha sık tanık olduğumuz afetler, fosil yakıtlara dayalı ekonominin mevcut biçimiyle artık sürdürülemeyeceğini açıkça ortaya koyuyor.” Eylemde, fosil yakıt karşıtı harekete, zehir solumaya mahkum edilmek istenen, mevcut sanayi ve enerji kirliliğine ek olarak 4 yeni termik santral projesinin planlandığı Aliağa’dan çağrı yapılarak, “Tüm Türkiye ve Dünya ile birlikte fosil yakıtlardan kurtulmak için harekete geçmeye çağırıyoruz” denildi. (Kaynak: Evrensel)

Kaynak: Birgun.net