SEBAHAT KARAKOYUN [email protected]

AKP hükümeti göstermelik ‘reform’ düzenlemelerine bir yenisini daha ekledi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın daha önce “Bilirkişiliği zapturapt altına alacağız” sözleriyle açıkladığı ‘Bilirkişilik Yasa Tasarısı’ TBMM’ye sevk edildi.

Tasarıya göre bilirkişileri doğrudan bakanlık belirleyecek. Bakanlık bünyesinde oluşturulacak Bilirkişilik Daire Başkanlığı, bilirkişiler hakkında sicil tutacak, istediği ismi listeden çıkarıp görev yapmasını yasaklayabilecek.

‘Memur’ bilirkişiler
Tasarının gerekçesinde, bilirkişilere ve bu konudaki yargı uygulamalarına yönelik eleştiriler bulunduğuna dikkat çekilerek, sorunların çözümü için kurumsal bir yapı oluşturulacağı belirtildi. Tasarı ile Adli Tıp Kurumu’nun yapılanması ve işleyişiyle ilgili de değişikliğe gidilecek.

Uygulamada yaşanan sorunlara çözüm adı altında bağımsız ve tarafsız olması gereken bilirkişilik, Adalet Bakanlığı Müsteşarı başkanlığında oluşturulacak bir Danışma Kurulu’na teslim edilecek. Bu düzenlemeyle sicil, denetim, performans ölçümlerinin Adalet Bakanlığınca yapılması ile adeta ‘memur’ statüsüne geçecek bilirkişilerin bağımsızlıklarını korumaları mümkün olamayacak.

Bakanlık bürokratlarının yanı sıra Yargıtay, Danıştay, HSYK, YÖK ve bazı meslek odalarından seçilecek isimlerden oluşacak kurulun gündemini başkanlık yapan Adalet Bakanlığı Müsteşarı belirleyecek.

İstediğini listeden atacak
Tasarıya göre bilirkişilik hizmetlerinin etkin ve düzenli yürütülmesini sağlamak için Adalet Bakanlığı bünyesinde bir Daire Başkanlığı kurulacak. Başkan, bilirkişiliğe kabul usul ve esaslarını, asgari ücret tarifesini belirleyecek, bilirkişilik sicilini ve listesini tutacak.

Bölge adliye mahkemelerinin bulunduğu her yerde bir Bilirkişilik Bölge Kurulu oluşturulacak. Bu kurul, başvuruları değerlendirerek uygun gördüğü kişileri üç yıl süreyle bilirkişi olarak sicile kaydedecek. Kurul, ‘görevin gerektirdiği etik ilkelerle bağdaşmayan davranışta bulundukları ya da performansı yeterli bulunmadığı’ gerekçesiyle bilirkişiyi sicil listesinden çıkarabilecek.

İdare aleyhine rapor zor
Tasarıyla bağımsız olması gereken kurullar tümüyle Adalet Bakanlığı bünyesine geçecek. Bu sebeple bakanlıklara karşı açılan davalarda idare aleyhine bilirkişi raporu düzenlenmesi neredeyse imkânsız hale gelecek.

Özel hukuk tüzel kişilerinin (ticari şirketler) bilirkişilik yapmasına olanak tanınması da bilirkişiliğin ileride bu amaçla kurulacak şirketlere teslim edileceği eleştirilerine yol açtı.
Tasarıyla özellikle kamulaştırma davalarında kararların idare lehine çıkmasının yolu da açılacak.


Kaynak: Birgun.net