ÖMER ŞAN Rize- Artvin

Rize İdare Mahkemesi tarafından oluşturulan bilirkişi heyeti dün, Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde 751 gerçek ve tüzelkişinin müdahil olduğu 61 avukatın öncülüğündeki ÇED İptal davası kapsamında, Cerattepe maden sahasında inceleme yaptı.
Bilirkişi heyetinin bölgeye gideceğini günler öncesinden haber alan Artvinliler ve yaşam savunucuları, sabah erken saatlerden itibaren Cerattepe'de yerlerini aldı. Yaşam savunucuları, bölgeyi en iyi bilen kişiler olarak, mahkemenin atadığı bilirkişilere eşlik edeceklerini kaydettiler. Heyet, yaşam savunucuları eşliğinde maden sahasında incelemelerde bulundu. Gazeteciler incelenen bölgeye alınmazken, Almanya ve Gürcistan’dan gelen yabancı televizyon kanalları da gelişmeleri takip etti

1 km’lik insan zinciri
Cerattepe için verilen ÇED Raporu’nun uygun olup almadığını incelemek için bölgeye gelen bilirkişi heyeti, Cerattepe’ye jandarma korumasında, geniş güvenlik önlemleri altında girdi. Heyetin araçları, Artvinlilerin oluşturduğu 1 kilometre uzunluğundaki sağlı sollu, toplam 3000 kişilik insan zincirinin arasından geçti. Yan yana durarak, uzun bir insan zinciri oluşturan halk, 'Artvin'de madene hayır' yazılı boyun atkılarını da açıp heyeti sessiz bir protestoyla karşıladı.

92 yaşındaki direnişçi
Cerattepe’de maden çıkartılmasını istemeyen ve günlerce bunun için direnenler arasındaki 92 yaşındaki Erzade Yakıntaş “Madeni istemiyorum. Burası yeşil doğasıyla, temiz suyuyla ve temiz havasıyla kalsın. Ben 92 yaşındayım. Ben doğduğumda burası nasılsa hep öyle kalsın” diye konuştu.

45 günde belli olacak
Cerattape mevkiindeki birkaç ayrı noktada ve orman içinde yapılan ek incelemeler sonrasında keşif sona erdi. Yapılan incelemeler doğrultusunda hazırlanacak bilirkişi raporunun 45 günlük süre içerisinde Rize İdare Mahkemesine sunulmasının ardından mahkeme projenin geleceğiyle ilgili daha net kararlar alacak.

Artvin’deki polisleri Kızılay’a gönderin
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da Kafkasör’ gelerek yaşam alanlarını savunan Artvin Halkına destek verdi. Bayraktutan, önceki gün Ankarada yaşanan ve 37 kişinin ölümüne sebep olan Ankara Katliamı’na değinerek “ Saldırının olduğu yere 1 kilometre mesafede MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü var. Kimse ne olduğunun farkında değil. Güvenlik zafiyeti var. Artvin’e gönderdikleri güvenlik güçlerini çeksinler. Buradaki polis ve askeri güçleri Kızılay’a göndersinler” dedi.

Cengiz Holding önünde nöbetn Kuzey Ormanları Savunması (KOS) ve Validebağ Gönüllüleri de, bilirkişi heyetinin incelemesi sırasında, İstanbul Altunizade'de bulunan Cengiz Holding önünde nöbetteydi. KOS yaptığı basın açıklamasında “Cerattepe’nin bilirkişisi Artvin halkıdır” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?
Cerattepe’de maden çıkartılmasını istemeyen 751 Artvinli geçen yıl Rize İdare Mahkemesi’ne başvurup, maden ruhsatını elinde bulunduran firmanın almış olduğu ÇED Raporu’nun uygun olmadığı gerekçesi ile iptali talebi ile dava açmıştı. Açılan dava üzerine Rize İdare Mahkemesi tarafından atanan bilirkişi heyeti dün Artvinlilerin eşliğinde Cerattepe maden sahasında incelemede bulundu.

Kaynak: Birgun.net