BİRGÜN / ANKARA

Artvin Cerattepe’de, Cengiz Holding'in faaliyete geçirmeye çalıştığı maden arama projesinin davası kapsamında hazırlanan bilirkişi raporuna bir tepki de Ankaralı Artvinliler ve yaşam hakkı savunucularından geldi.

Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin çağrısıyla Konur Sokak'ta toplanan yüze yakın Artvinli ve yerel yaşam savunucusu, Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde verilen maden karşıtı mücadeleye destek açıklaması yaptı.

Cerattepe Mevkii'ndeki madencilik projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği ÇED Olumlu kararının iptali için 700’den fazla yurttaşın açtığı iptal davası kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, madencilik faaliyetlerinin orman ekosistemine ve yeraltı sularına kayda değer bir zarar vermeyeceği iddia edilmiş, kapalı madencilik ve teleferikle taşıma uygulamaları sayesinde projenin doğaya ve toplum sağlığına en az zararı yapacağı öne sürülmüştü.

‘Satın alınmış ihanet belgesi’

Açıklama sırasında kısa bir konuşma yapan Dernek Başkanı Demir Akın, Cerattepe’de faaliyete geçirilmek istenen maden arama projesi hakkında son derece olumlu değerlendirmelerde bulunan bilirkişi raporunu sert ifadelerle eleştirdi.

Demir, “Raporun zaten bu şekilde taraflı hazırlanacağını tahmin ediyorduk. Karşımızda olan bilimsel bir rapor değil, parayla satın alınmış bir ihanet belgesidir. ÇED Raporu'nu irdelemesi gereken bilirkişi raporunun en az yarısında, şirketin sunduğu rapordan olduğu gibi alıntı yapılmış ve rapora eleştirel yaklaşılmamıştır. Raporu hazırlayan bilirkişilerin diplomaları, bize göre ‘saray diplomasından’ bile daha aşağıdadır. Bu bilimsel olmayan, taraflı raporu hazırlamak için bizden aldıkları 18 bin TL’yi de onlara helal etmiyoruz. Bilir-bilmez kişilerin sözleriyle Artvin’den vazgeçmeyeceğiz. Cengiz Holding ve şürekasına sesleniyorum. Biz Malcolm X’in, Mandela’nın, Gandhi’nin mücadelelerini örnek alıyoruz. Son Artvinlinin cesedini çiğnemeden bu projeye başlayamayacaklar. Ahmet Telli’nin dediği gibi, ‘Hangi dağ efkarlıysa oradayız.’ Yalnızca Artvin’i değil, göz dikilen diğer yerellerde de mücadeleyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Yurttaşlar, “Altınsız olur, Artvinsiz olmaz,” “Artvin’de maden ölümdür,” “Maden yapma boşuna, yıkacağız başına,” “Artvin’in üstü ‘altın’dan daha değerlidir” ve “Yeşil Artvin yeşil kalsın” dövizleri taşırken, açıklama sık sık, “Bilirkişi raporunu al başına çal” ve “Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez” sloganlarıyla kesildi.

Artvinliler ne demişti?

Açıklamanın ikinci kısmındaysa, önceki gün Yeşil Artvin Derneği'nin Artvin’de yaptığı basın açıklaması yeniden seslendirildi.

Cuma saat 17.30’da Artvin’de yapılan açıklamada, Yeşil Artvin Derneği bilirkişi raporunun sorunlu yönlerini tek tek değerlendirmiş, mücadeleye devam edecekleri mesajını vermişti:

“ÇED olumlu kararının iptali için açılan davada, yapılan keşif sonrası yazılan bilirkişi raporu, ne yazık ki, şimdiye kadar gördüğümüz bilirkişi raporlarının en acayibi ve Bakanlığın ‘ÇED olumlu kararını olumlama’ raporu olarak bu günden tarihe geçmiştir. Raporda kimi bilgilerin tekrarlanması, genellemeler ve olasılıklar öne sürmekle yetinilmiştir. Bu raporun neresini anlatsak bilemiyoruz, tutulacak bir yanı yok ki. Örneğin, 61 sayfalık bu raporda yazılı olanların yarısından fazlası ÇED’den aynen alıntı, diğer bölüm ise ağırlıklı olarak ÇED raporunu aklamak için parayla yaptırılan raporlardan aynen alıntı şeklindedir. ÇED raporu ve dolayısıyla şirketin ‘taahhüt’ ettiği her konu bu rapora aktarılarak ‘ÇED’de taahhüt edilmektedir’ sözüyle bitirilmektedir. Bu haliyle şirketin vaat ettikleri baştan yapılacak kabul edilmiş ancak nasıl? sorusu hiç sorulmamış ve cevaplanmamış, dolayısıyla asla sorgulanmamış, kuvvetle muhtemeldir ki sorgulanamamıştır.”

Kaynak: Birgun.net