Türkiye’de 11 milyon emekli, aylardır hükümetin kendilerine verdiği banka promosyonu sözünü tutmasını beklerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ndan açıklama geldi. Müezzinoğlu, “Bir bilek güreşidir devam ediyor. İnşallah bilek güreşini Sayın Başbakanımıza teslim edeceğiz. Herhalde bu yıl sonuna kadar ümit ediyoruz sonuçlandırırız” dedi.
Hükümet, emekli maaşlarının ödendiği kuruluşlar ile bankalar arasındaki anlaşmanın karşılığı olarak 11 milyon emekliye promosyon ücreti verileceğini ‘müjdesini’ aylar önce vermiş, promosyon ücretinin kesin belirleneceği tarih olarak da haziran ayı gösterilmişti. Ancak aradan aylar geçmesine karşın hiçbir düzenleme yapılmadı. Son günlerde hükümete yakın medyada ‘Emeklilere müjde’ başlıklarıyla bu ücretlerin Kurban Bayramı öncesinde ya da sonrasında verileceğine ilişkin haberler de yayımlandı.

Bakandan dalga geçer gibi yanıt
Yılan hikâyesine dönen konuyla ilgili son açıklama dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu’ndan geldi. Bakan Müezzinoğlu, MÜSİAD’ın Bursa Şubesi’ni ziyareti sırasında bir gazetecinin “Emekliye banka promosyonu ne zaman verilecek? Emekliye bayram müjdesi var mı?” şeklindeki sorusu üzerine, “Bayramın kendisi bir müjdedir. Müjdeleri bayramdan sonra vermek lazım. Bayramın kendi müjdesi üzerine bir müjde vermek doğru olmaz” dedi.

Yıl sonuna kadar, o da belki…
Emekliye promosyon ücreti konusunun yalnız Çalışma Bakanlığı’nın değil, hükümetin de gündemi olduğunu söyleyen Müezzinoğlu, şunları kaydetti: “Bankalarla emeklimizin kazanımı anlamında en ideal çözümü üretebilmek adına pazarlıklarımızı, görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Acele edersek kolay. Bankacıların verdiğini kabul edelim, müjdeyi yarın verelim ama emeklimizin beklentilerini karşılamak adına onlar da biz de zorluyoruz. Bir bilek güreşidir devam ediyor. İnşallah bilek güreşini Sayın Başbakanımıza teslim edeceğiz. O, bileği olması gereken şekilde bükecektir. Herhalde bu yıl sonuna kadar ümit ediyoruz, sonuçlandırırız.”

‘Acele etmeyin’ çağrısı
Yıllardır kendilerine verilen sözün tutulmasını bekleyen emeklilere ‘acele etmeme’ çağrısında bulunan Müezzinoğlu, “Acele ederlerse arzu ettikleri gibi sonuçlandıramayabiliriz. Çok farklı emeklilik maaşları olduğu için bu konuda tek rakam yok ama kamuoyuna, basına yansıyan rakamlar afaki rakamlar” diye konuştu.

‘Duygularımızla oynamaktan vazgeçin’
DİSK Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, BirGün’e yaptığı açıklamada, Bakan Müezzinoğlu’nun bu açıklamalarına tepki gösterdi. Hükümetin 2012 yılından beri emeklilere ‘bu müjdeyi’ verdiğine, ancak elle tutulur hiçbir adım atılmadığına dikkat çeken Beysülen, “Ömer Dinçer, Faruk Çelik, Süleyman Soylu… Tüm bakanlar bu sözü vererek emeklileri beklenti içine soktu. Şimdi sıra Müezzinoğlu’na mı geldi? Yandaş medya, hükümeti emeklilere şirin göstermek için sürekli müjde haberleri yayımlıyor. Yeter artık, emeklilerin duygularıyla oynamasınlar! Bu açıklamalar emekliler için psikolojik işkenceye dönüştü” dedi.

Emekliler her yıl için bir maaş talep ediyor
Beysülen, her yıl için bir aylık maaş tutarında promosyon verilmesini talep ettiklerini de vurguladı. Öte yandan bankaların emeklilere 3 yıl için 500 lira verme önerisinde bulunduğu basına yansımıştı.

Kaynak: Birgun.net