HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

Üniversitelerin eğitim öğretim yılı başlarında ayrı ayrı yaptıkları akademik yıl açılış törenleri bu yıldan itibaren Saray’da yapılacak. Adli yıl açılışlarını tekeline alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan böyle bağımsız olması gereken bir başka kurum olan üniversitelerin akademik yıl açılışlarını toplu halde yapacak ve rektörleri tamamen kendisine biat ettirmiş olacak.

2016-2017 akademik yılı açılış töreni, 18 Ekim’de yapılacak. Devlet ve vakıf üniversitelerinden toplam iki bin rektör ve akademisyen, Saray’da yapılacak akademik yıl açılış törenine davet edildi.

Bilimin özerkliği kalmadı

Erdoğan’ın yargıya yaptığı gibi üniversiteleri de tamamen kendisine biat ettirmeye çalıştığını söyleyen CHP’nin akademisyen milletvekillerinden, Parti İçi Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, “Erdoğan adım adım ülkenin bütün kurumlarını teslim alıyor. Üniversitelerin ve bilimin özerkliği diye bir şey kalmadı” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı’nın akademik açılış yılını Saray’da yapacak olmasının kişisel hedefleri ile bağlantılı olduğunu ifade eden Atıcı, “Bu hamleleri, ‘Erdoğan başkan olmak istiyor’ diye basite indirgememek lazım. Erdoğan, kendi hayallerini gerçekleştirmek için en yakın sistemi başkanlık sistemi olarak görüyor. Her üniversitenin bağımsız bir şekilde kendi içinde yapması gerektiği açılış törenini toplu olarak Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapması, adli yıl açılış törenini yine Saray’da yapması, muhtarları oraya toplaması bunun göstergesi” dedi.

Saray’a gitmeyin

Erdoğan’ın bu hamlesinin sebebinin, kendi atadığı halde ona biat etmeyen rektörleri kendisine tamamen biat ettirmek olduğunu ifade eden Atıcı, davet edilen rektörleri ve akademisyenleri, Saray’a gitmemeye davet etti.

Atıcı, şunları söyledi; “Erdoğan, zaten bağımsızlığı kalmamış olan üniversiteleri iyice kendisine bağlı kılmak istiyor. Meclis’e gelip konuşma yaptığı sırada locada alkışlayan Yüksek Yargı üyelerini unutmadık. Şimdi bunun bir benzeri üniversiteler üzerinden yapılıyor. Bazı üniversite rektörlerinin odalarının duvarlarında Erdoğan’ın fotoğrafları var. Oysa hiçbir üniversite rektörünün duvarında bir siyasinin fotoğrafı olamaz. Rektör olmak isteyen biri Erdoğan’a sadık olmak zorunda bırakılıyor. Onurlu, dik duruşlu insanlar ise ihraç ediliyor. Biz, üniversitelerin özerkliğine inanan ve Cumhuriyet’in temel değerlerine bağlı tüm rektör ve akademisyenleri Saray’da yapılacak akademik yıl açılış törenine gitmemeye çağırıyoruz.”

Diplomasını gösterebilir

Eğitim Sen 5 No’lu Üniversiteler Şubesi üyesi Uzman Mutlu Arslan ise, akademik yıl açılış törenlerinin Saray’da yapılmasını, Erdoğan’ın yaşadığı meşruiyet krizine bağladı.

“Söz konusu Kaçak Saray olduğunda bu meşruiyet krizinin boyutları daha da derinleşiyor” diyen Arslan, şöyle devam etti; “Erdoğan, darbe girişimini ve sonrasında gelişen süreci bu meşruiyet krizini aşmak ve kendi pozisyonunu kabul ettirmek için bir fırsat olarak kullanıyor. Hâkimlerin ayakta alkışladığı utanç verici adli yıl açılışının ardından şimdi de akademik yıl açılışı diye bir şey uydurarak kendisini rektörlere alkışlatmak istiyor. Cumhurbaşkanı ille de akademik bir etkinlikte bulunmak istiyorsa herkesin merak ettiği diplomasını göstererek işe başlayabilir.” Üniversitelerin kendilerine özgü akademik gelenekleri olduğunu ve bunu yaşatabilmek için özgürlüğe her şeyden fazla ihtiyaç duyduğunu belirten Arslan, “Siyasal iktidarın kontrolü altında bir bilimsel ve akademik yaşamdan söz edilemez. Üniversiteler uzun yıllardan beri iktidarın büyük baskısı altında köreltiliyor” dedi.

Akademiye saygısızlık

Bilimden, demokrasiden, özgürlüklerden ve barıştan yana ses çıkaran akademisyenlerin cezalandırıldığını hatırlatan Arslan, şu ifadeleri kullandı; “Halen barış isteyen binlerce akademisyen hakkında soruşturmalar devam ederken, onlarca akademisyen KHK ile sebepsiz yere işinden atılmışken, üniversitelerin kapılarında polisler beklerken, Saray salonlarında akademik yıl açılışı yapmak akademiye olan saygısızlığın göstergesidir. Üniversitelerine gerçekten sahip çıkanlar Saray davetine katılanlar değil, arkadaşlarının hakları için, bilimsel özgürlük için mücadele edenlerdir.”

***

HAKİM VE SAVCILAR SARAY’DA SEÇİLECEK

Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), hâkim ve cumhuriyet savcısı adayları ile idari yargı hâkim adaylarının kura töreninin, Cumhurbaşkanlığı Sarayı içerisinde yer alan kongre merkezinde yapılacağını açıkladı.

HSYK’nin internet sitesinde yer alan açıklamada, 12 Ekim’de yapılacak kura töreni öncesi ‘ikram’ yapılacağı da ifade edildi.

Kaynak: Birgun.net