BARIŞ AKPOLAT [email protected]

Son 2 yıldır Roxy Music Günleri’nin jürisindeyim. Bu gurur verici bir durum. Taner Öngür, Ömer Ahunbay, Murat Meriç, Murat Hasarı ve Kanat Atkaya gibi yazılarını okuduğum, müziklerini dinleyip görüşlerini uzun yıllardır dikkate aldığım pek çok isimle ortak bir karara vermeye çalışmak benim için önemli. Bu isimlerin yanında Özge Fışkın, Hakan Tamar, Koray Candemir, bağımsız müziğe desteğiyle tanınan Tayfun Polat ve Haluk Polat gibi şahane müzik insanlarını da es geçemeyiz. Rocco’nun desteklediği 20. yılındaki bu yarışma bana fazlasıyla umut verdi. Roxy her yıl gerçekten acayip grup ve isimleri konuk eder. Ağırlıkla alternatif isimler katılır ve şansını dener.

Geçen yıl ön elemede önümüze koyulan grupları dinleyince umudum biraz kırılmıştı açıkçası. Kötü olduklarından değil sıradan oldukları içindi üzüntüm. Gitarını akord etmeden kayda giren gitaristler, metronom nedir bilmeyen davulcular ve tüm şarkıyı doğru nota basmadan detone olarak bitirmeye ant içmiş solistlerle de karşılaşmıştık. Her yıl karşılaşırız. Müziği bilmedikleri gerçek. Armoni filan hak getire. Gitarla şarkı çıkartabilince beste yapabileceğini sanmak olmaz. Yine 2015’te dinlediğim 23 farklı Harun Tekin, 16 birbirine çok yakın Doğan Duru vokali de unutamıyorum. Dinlemesi zordu.

Fakat bu yıl daha ilk dinlemede zorlanacağımızı anlamıştım. 6-7 favori grubumu sahnede izleyebildim. Bazılarında aradığımı bulamadım, bazı favorim olmayanlara da bayıldım. 20. Roxy Müzik Günleri’nin bu yıl birincisi Zeytin oldu. Yolları açık olsun. İlk günün favorilerinden Ayanbeyan 2. olurken Sufle ise 3. oldu. Performanslarını tadında bırakamadığını düşündüğüm güzel deneysel grup Lopenstraat ise Jüri Özel Ödülü’nün sahibi oldu. Bu bahsi geçen grupların pek çoğu bir yerlere gelecektir umarım. Bu arada benim kişisel favorilerimden olan TEC de Roxy Özel Ödülü aldı. Haklarında daha uzun uzun yazacağım daha sonraki yazılarımda. Özellikle de sıralamaya giremeyen ama çok beğendiğim gruplara tavsiyelerde bulunacağım naçizane...

***

HAFTANIN ALBÜMÜ: Cosmic Wings - Cosmic Wings / Tantana Recods

The Ringo Jets’i artık bilmeyen rock’çıyı dövüyorlar Taksim’in girişinde. İşte TRJ’nin havalı davulcusu Lale Kardeş ve tecrübeli gitaristi Tarkan Mertoğlu öncülüğünde kurulan bu gruba anlam veremeyebilirsiniz belki. “TRJ tam coşarken ne gereği var” diyebilirsiniz. Demeyin. Çünkü bu farklı bir grup. Buram buram New Wave Of British Heavy Metal (Yeni Dalga İngiliz Heavy Metal) kokan gitarları, melodik, temiz ve güçlü sololarıyla beni benden aldı. Baki Turanlı’nın bas gitardaki melodik yürüyüşleri ve Barış Çelenk’in de sağlam tuşesi grubu yükseltiyor. Bu arada TRJ devam ediyor merak etmeyin. Ama bu grubu kurmasalardı Bu Judas Priest ve Iron Maiden’i andıran NWOBHM kafaları TRJ bulaşırdı. Bu açıdan yeni bir grup kurmaları mantıklı. Yolları açık olsun.

Kaynak: Birgun.net