SEVİL ASLAN

Kuzey Ormanları Savunması (KOS) ve Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi, mega projelerin tehdidi altındaki Belgrad Ormanı’nda keşif yürüyüşü yaptı.

KOS ve Ormancılar Derneği üyeleri, Belgrad ormanından geçirilmek istenen Ortadere ile Yovankoru arasındaki “Dekovil hattı/Raylı sistem” üzerinde yürüdü.

Kuzey Ormanları'nı tahrip ederek inşaatı süren 3. Havalimanı ve Belgrad Ormanı’nın etrafında yapılmak istenen diğer mega projelerin bir parçası olan ‘Yeni İstanbul’ şehrinin turistik raylı ulaşım sistemi/ dekovil hattının Belgrad Ormanı’nın içerisinden geçirilmesi olasılığının yaratacağı tahribat yerinde incelendi.

Belgrad park anlayışıyla yok ediliyor

Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şube Başkanı Prof. Dr. Ünal Akkemik, keşif öncesi yaptığı açıklamada “Belgrad Ormanı son yüzyılda 12 bin hektardan 5 bin hektara kadar düştü. Şimdi 3. Köprü, habaalanı ve kuzeyde yapılması planlanan yeni şehir ile Belgrad Ormanı üzerindeki tehdit büyüyecek” ifadelerini kullandı.

Aşırı yapaylaştırma kültürü ile ormanlarımızın park anlayışı ile yok edildiğini belirten Akkemik, kent belediyecilerinin en fazla para döndürdüğü alanın park bahçeleri olduğunu da söyledi.

5 bin hektarlık bu alanda 450 farklı türde bitki çeşitliliğinin bulunduğuna da vurgu yapan Akkemik, “Bu farklılık giderek artmış ama bu iyi bir şey değildir. Şehirden gelen insanlar buralara daha dirençli bitkiler ekmekte ve bununla beraber buranın asıl ekosistemine adapte olan diğer bitkiler yok olmaktadır. Bu da bizi yavaş yavaş mono kültüre götürmektedir. Şehirden buraya adapte edilmek istenen bitkiler istilacı bitkilerdir” dedi.

Kaynak: Birgun.net