BURCU CANSU - [email protected]

Son 6 ayda hakkında soruşturma açılan emekçi sayısı on binleri buldu. KESK'in 7 Ağustos 2015 – 7 Şubat 2016 tarihleri arasındaki dönemi kapsayan raporuna göre 284 KESK üyesi sürgün edilirken bin 390 çalışan hakkında da çeşitli ceza talepleriyle soruşturma açıldı. En son bir ESM üyesi "sayın muhbir vatandaş" ihbarı ile hiç bir hukuki gerekçe olmadan işten uzaklaştırıldı. ESM yönetim kurulu, görüşme taleplerinin Enerji Bakanlığı tarafından kabul edilmediğini bildirdi. Sürgünleri protesto eden ESM üyeleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde eylem yaparak, “Sürgünler durdurulsun. Baskılar sona ersin” çağrısı yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde “Sürgün ve Baskılara Son” , “Soma’yı Unutma, Unutturma” pankartı açan ESM üyeleri adına basın açıklamasını, ESM Genel Sekreteri Serkar Ertuğrul yaptı. 10 Ekim Katliamı’nda yaralanan ve 7 aydır barışa olan umuduyla direnen ESM üyesi Cihan Andıç’ın hala yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdiğini anımsatarak açıklamaya başlayan Ertuğrul, “İş yerlerinde sendikal çalışmalarımız keyfi şekilde engellenmektedir. 10 Ekim katliam afişlerini yasaklayan ve katledilen insanların resimlerine dahi tahammül edemeyen bir bürokratik tutum ile karşı karşıya kalmış durumdayız” dedi.

ÖRGÜTLENMEDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ KULLANIRIZ

“Tüm uluslararası sözleşmelerden kaynaklı sendikal örgütlenme ve çalışma hakkımız izne tabi tutulmak istenip yönetici ve iş yeri temsilcilerimiz üzerinde baskı uygulanmaktadır” diyen Ertuğrul, karşılaşılan bu baskı ve hukuksuz durumu görüşmek için Enerji Bakanlığı ile defalarca görüşme talebinde bulunduklarını fakat kabul edilmediğini belirtti. En son bir ESM üyesinin "sayın muhbir vatandaş" ihbarı ile hiç bir hukuki gerekçe olmadan işten uzaklaştırıldığını söyleyen Ertuğrul, “ESM ve bağlı olduğumuz KESK olarak nerede haksızlığa uğrayan bir üyemiz var ise dayanışma ruhu ile yanlarında olacağımıza ve yürütülen mücadeleyi başarıya ulaştırmak için elimizden geleni yapacağımıza söz veriyoruz. Biz kamu emekçileri olarak üretim ve örgütlenmeden gelen gücümüz ile bu tür değişikliklere karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

SOMA'YI UNUTMA, UNUTTURMA

Soma Katliamı’nın üzerinden 2 yıl geçtiğini anımsatan Ertuğrul, şunları kaydetti:

“301 maden emekçisinin hayatını kaybettiği kara günden bu yana 2 yıl geçmiş olmasına rağmen tüm suç 3-5 kişinin üzerine yıkılmaya çalışılıp tek bir kamu görevlisinden hesap sorulmamış olup dava hala sonlandırılmamıştır. Halka ait olan madenler özelleştirme ve rödavans sistemi altında sermayeye peşkeş çekilip, daha fazla üretim daha fazla kar hedeflenerek tüm çalışanlar için adeta mezarlıklar haline getirilmiştir.”

Kaynak: Birgun.net